Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dolgoletna direktorica Doma upokojencev Šmarje prejemnica nagrade za posebne dosežke na področju socialnega varstva


koren-33Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tudi letos podelilo nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in izvajanja rejniške dejavnosti.

Nagrado za posebne dosežke na področju socialnega varstva je prejela tudi Majda Koren, dolgoletna direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Priznanja in nagrade je podelila ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

Poleg Majde Koren, ki je prejela nagrado za izstopajoče kvalitetno in strokovno delo v socialnem varstvu v zadnjih petih letih, je nagrado za življenjsko delo na področju socialnega varstva prejel tudi dolgoletni generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Priznanje za svoje delo so prejele tudi tri rejnice, in sicer Vanja Vidič, Lucija Šušteršič in Bilijana Berginc.

Spodaj si preberite še obrazložitev Ministrstva ob podelitvi nagrade Majdi Koren:

koren-21Majda Koren je bila v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah zaposlena od leta 1977. Opravljala je dela in naloge glavne medicinske sestre, leta 2003 pa je prevzela vodenje doma. Z jasno vizijo in razvojno naravnanostjo je zaposlene skozi vsa leta usmerjala k skupnemu cilju: zagotavljati kvalitetne storitve in gojiti sodelujoč odnos s stanovalci, svojci in zaposlenimi. S svojim strokovnim in humanim delom je dom pripeljala na visoko raven, ob tem pa s svojim prispevkom vplivala tudi na razvoj institucionalnega varstva v slovenskem prostoru.

S svojo strategijo razvoja in vizijo, ki so jo zaposleni odprto sprejeli, je Majda Koren postavila temelj modela, ki so ga začeli v domu razvijati že na začetka njenega mandata, po letu 2010 še intenzivneje in je bil pionirski v slovenskem prostoru. Model poudarja normalizacijo življenja po principu zagotavljanja domačnosti, izbire, ohranjanja samostojnosti, individualnosti in spoštovanja posameznika. Skozi vsa leta je iskala koncepte dela, ki bodo v obstoječem okolju primerni za uporabnike. Dom danes velja kot primer dobre prakse, kako je mogoče tudi starejši dom, grajen v sedemdesetih letih, prilagoditi sodobnim konceptom dela s starejšimi. Glede na starost doma je s svojo vizijo in strokovnim znanjem posodobila prostorske pogoje za uspešno vpeljavo normalizacije življenja stanovalcev doma in z arhitekturnimi prilagoditvami načrtno uvedla koncept gospodinjskih skupin, katerih temeljno izhodišče je oblikovanje družinskega življenja.

V domu se je popolnoma prenovil tudi koncept dela z osebami z demenco. Z izdelanimi konceptom dela, prenovo celotnega oddelka v stanovanjski koncept, izobraževanjem zaposlenih, so osebe z demenco dobile obravnavo, ki jim omogoča krepitev, ohranjanje sposobnosti, svobodo, dostojanstvo in individualnost.

Na pobudo Majde Koren je bil Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah vključen kot eden izmed šestih pilotskih domov, ki je sodeloval pri postavljanju modela E-Qalin.

Nagrajenki gre tudi zasluga, da v prostorih doma deluje Klub obolelih po možganski kapi in drugih nevroloških obolenjih Šmarje pri Jelšah »Štirka«, ki povezuje bolnike in svojce, vanj pa so vključeni tudi stanovalci doma.

V sodelovanju s pristojnim ministrstvom in Občino Podčetrtek je ustanovila enoto Podčetrtek, ki je pričela z delovanjem oktobra 2014. Posebnost le-te je v najsodobnejšem konceptu dela, to je domov 5. generacije, ki se je v Sloveniji šele začel razvijati. Kot ena izmed najmanjših bivalnih skupin za starostnike v Sloveniji nudi dom 18 starostnikom, za katere skrbi usposobljena ekipa zaposlenih. Enota ponuja okoliškim prebivalcem tudi možnost dnevnega varstva. Delovanje enote zelo močno podpira tudi lokalna skupnost, ki z vključevanjem šole, vrtca, župnije, lokalnih društev in številnih prostovoljcev skrbi, da življenje v enoti poteka nemoteno in kar se da prijetno.

Pod vodstvom Majde Koren je dom postal prepoznan po kakovostnih storitvah in kot stalni spodbujevalec razvoja novih oblik pomoči v skupnosti. Ne gre spregledati njenega doprinosa pri razvoju doma in pri motivaciji zaposlenih, ki opravljajo svoje poslanstvo v enem najlepših in najtoplejših slovenskih domov.

Predlagatelj za podelitev nagrade za izstopajoče delo na področju socialnega varstva v zadnjih petih letih Majdi Koren je Skupnost socialnih zavodov Slovenije in Svet zavoda Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Predlog so podprli: Občina Šmarje pri Jelšah, Občina Podčetrtek, Center za socialno delo Šmarje pri Jelšah, Društvo upokojencev Šmarje pri Jelšah, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, Visoka zdravstvena šola v Celju, Srednja zdravstvena šola Celje, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Šmarje pri Jelšah, Knjižnica Šmarje pri Jelšah, JZ Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah ter Firis Imperl d.o.o..

vir: MDDSZ

jug-polsi-klik