Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prva okrogla miza v sklopu projekta Kako preprosto je reči: ne vem


okrogla-miza-_2Pred dnevi se je v prostorih Šolskega centra Rogaška Slatina odvila prva okrogla miza v sklopu projekta Kako preprosto je reči: ne vem. Posebna ni bila samo zato, ker je bila prva po vrsti, ampak je bila tudi prva izkušnja njihovih ”fazanov”, za katere je bila udeležitev obvezna. Tokrat so sam program in pa pogovor z gostom vodili dijaki tretjih letnikov Špela Došler, Manca Posilović in drugih letnikov Amadeja Švab, Niko Kučiš, Eva Zupanec, Oto Šolman.

Širša tema okrogle mize je bila inovatorstvo, podrobneje pa so se dotaknili posameznega postopka inovinarja, ideje in izpeljave. VEč o tem jim je povedal gost, bivši dijak Šolskega centra Rogaška Slatina, Andraž Flis, znan po svoji inovaciji ”Sponella”- pokrovu za Nutelo, s posebno funkcijo čiščenja noža. V samem uvodu so z Andražem spregovorili o tem, kaj sploh inovacija je, kdo je inovator, kakšne so razlike med izumom in inovacijo, nato pa rekli nekaj več besed o njegovi Sponelli. Podrobneje jim je predstavil tudi platformo Kickstarter s pomočjo katere je sam oglaševal in pa začel projekt.

okrogla-miza_4
gost Andraž Flis

Sledila so vprašanja in razmisleki, Andraž je med drugim opozoril na problem financiranja, saj je inovatorstvo sprva le stvar posameznika, vsi stroški, zavarovanja ipd. Šele s sodelovanjem bodisi je to podjetje, družba ali pa drug inovator, pride do olajšanja poti uveljavitve.

Gost se je strinjal z izhodiščno trditvijo dijakov, da se Slovenci kljub majhni državi uvrščamo v sam vrh, saj zastopamo 22 mesto od 140. v svetovnem poročilu, kljub temu pa naša država premalo prispeva k razvoju inovatorstva in patentiranju. Sam vidi rešitev za prihodnost v povezovanju Slovenije z ostalimi vodilnimi državami, kot je Nemčija, s katero že sam sodeluje.

Za konec so sledila še vprašanja udeležencev, med katerimi je bilo tudi nekaj zunanjih gostov. Tako so ”prebili led” in naredili uvod še v eno šolsko leto, katerega bo zagotovo zaznamovalo še več okroglih miz.

tekst: Manca Posilović