Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Sloveniji zmagal Borut Pahor. Kaj pa na na Kozjansko-Obsoteljskem?


Embed from Getty Images

V 2. krogu predsedniških volitev je zmagal Borut Pahor s 53 % glasov, Marjan Šarec pa jih je dobil 47 %.

Volilna udeležba je 41,7 %, oziroma za odtenek nižja kot v 2. krogu pred petimi leti.

V obeh kozjansko-obsoteljskih okrajih (Šentjur in Šmarje pri Jelšah) je v drugem krogu predsedniških volitev zmagal Borut Pahor, vendar je bila prednost pred Marjanom Šracem izjemno majhna.

Volilna udeležba je po tradiciji v okraju Šmarje pri Jelšah med najnižjimi v Sloveniji, a na drugi strani oba volilna okraja KiO beležita višjo volilno udeležbo v primerjavi z drugim krogom predsedniških volitev leta 2012.

Po 99,8 % preštetih glasov je za Boruta Pahorja volilo 374 tisoč volivcev, za Marjana Šarca pa 332 tisoč volivcev. Pahor je zmagal v devetih volilnih enotah, Šarec pa je dobil največ glasov v volilnih enotah Kranj in Ljubljana Bežigrad.

Spomnimo, v prvem krogu je za Pahorja volilo 355 tisoč volivcev, za Marjana Šarca pa 186 tisoč volivcev.

V obeh volilnih okrajih Kozjanskega in Obsotelja so bili rezultati drugega kroga predsedniških volitev podobni. Borut Pahor in Marjan Šarec sta bila skoraj popolnoma izenačena. Kljub temu je zmaga v obeh okrajih šla Borutu Pahoru.

Območje KiO zajemata dva volilna okraja:

Volilni okraj Šmarje pri Jelšah, ki obsega območje krajevnih skupnosti: Bistrica ob Sotli, Osredek, Podsreda, Polje ob Sotli, Kozje, Buče, Lesično, Zagorje,  Virštanj, Podčetrtek, Pristava pri Mestinju, Tinsko, Vinski Vrh pri Slivnici, Zibika, Šentvid pri Grobelnem, Šmarje pri Jelšah, Kristan Vrh, Mestinje,  Sladka Gora, Velika Kostrivnica, Rogaška Slatina, Stojno selo, Rogatec, Donačka Gora in Dobovec pri Rogatcu.

Volilni okraj Šentjur pri Celju, ki obsega območje krajevnih skupnosti: Blagovna, Dobje pri Planini, Dramlje, Gorica pri Slivnici, Kalobje, Loka pri Žusmu, Planina pri Sevnici, Ponikva pri Grobelnem, Prevorje, Šentjur-Center, Šentjur-Okolica.

V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah (27.816 volilnih upravičencev) je zmagal Borut Pahor, ki je prejel 51,9 % glasov, njegov tekmec Marjan Šarec pa 48,1 %. Če primerjamo rezultate drugega kroga z rezultati prvega vidimo, da je Borut Pahor v drugem krogu pridobil zgolj 1,7 % glasov, medtem ko je Marjan Šarec v drugem krogu na svojo stran očitno pritegnil veliko več volivcev, saj je bil njegov volilni prirast kar 26,4 %.

V volilnem okraju Šentjur pri Celju (17.156 volilnih upravičencev) je prav tako zmagal Borut Pahor, ki je prejel 51 % glasov, Marjan Šarec pa je prepričal 49 % volivcev. Tudi v tem volilnem okraju lahko ugotovimo, da je v drugem krogu na svojo stran veliko več volivcev pridobil Marjan Šarec. Če je Borut Pahor svoj rezultat iz prvega kroga izboljšal zgolj za 1,4 % glasov, je Marjan Šarec v drugem krogu v tem okraju pridobil kar 25,9 % glasov. Kljub temu mu to, kot drugod po Sloveniji, ni pomagalo, da bi porazil dosedanjega predsednika Boruta Pahorja.

Doma jih je ostalo še nekaj več, kot v prvem krogu

V Šentjurju je bila volilna udeležba nad slovenskim povprečjem, v Šmarju pri Jelšah pa veliko pod njim.

Volilni okraj Šmarje pri Jelšah že tradicionalno velja za enega izmed okrajev z najnižjo volilno udeležbo v Sloveniji. Tudi tokrat je bilo enako, je bila pa kljub temu udeležba, v primerjavi z drugim krogom predsedniških volitev leta 2012, višja za 1,61 %. Na volišča je v tem okraju v drugem krogu sicer prišlo samo 37,03 %, kar je slab odstotek manj kot v prvem krogu. Na ravni države (41,74 %) pa je bila volilna udeležba tega okraja v drugem krogu nižja za 5 %.

V volilnem okraju Šentjur pri Celju je bila volilna udeležba 43,59 %, kar je skoraj popolnoma identično, kot v prvem krogu (43,8 %) in skoraj dva odstotka višje od volilne udeležbe v drugem krogu na ravni Slovenije. Prav tako je bila udeležba v drugem krogu predsedniških volitvah v tem okraju za 3,2 % višja, kot v drugem krogu leta 2012, ko je bila udeležba 40,39 %.

Če vas zanimajo tudi rezultati drugih slovenskih volilnih enot in okrajev jih najdete TUKAJ.