Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jesen je popoln čas za zaščito pred nevarnimi klopi – v soboto cenejše cepljenje v Zdravstvenem domu Celje!

Droben ugriz, ki lahko silovito spremeni kakovost življenja, nas lahko doleti tudi v topli jeseni v mestnem parku ali na otroškem igrišču

Zdravstveni dom Celje bo jeseni ponovno izpeljal akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), nevarni virusni bolezni osrednjega živčevja, za katero zdravila ne poznamo, na voljo pa imamo učinkovito in varno cepivo.

Akcija “Zdravo v naravo” bo tokrat potekala v soboto, 18. novembra, in v soboto, 2. decembra, obakrat med 8. in 15. uro. Cena cepljenja bo 20 evrov.

Cena cepljenja je enotna za odrasle in otroke, v okviru akcije pa se lahko cepijo vsi, tudi tisti, ki ne živijo v Celju, in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega drugje. Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo na Gregorčičevi 5, natančneje v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v ZD Celje. Kdor ima cepilno knjižico, naj jo prinese, plačilo pa bo možno samo z gotovino.

Ob topli jeseni in zimi bodo klopi aktivni dlje

rp_klop_1-300x209.jpgJesen je najboljši čas za začetek cepilne sheme, v kateri moramo za učinkovito zaščito prejeti tri odmerke, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Tako smo spomladi, ko se klopi prebudijo, pripravljeni za brezskrbno uživanje v naravi. Ker imamo letos zelo toplo in vlažno jesen, velja omeniti, da je zaščita ustrezna že po dveh odmerkih, ki jih lahko prejmemo izjemoma tudi po pospešeni shemi s 14 dnevnim razmikom. Klopi bodo namreč ob takšnem vremenu še kar nekaj časa aktivni, saj gredo v zimsko mirovanje šele, ko temperature trajno padejo pod 5 do 7 stopinj Celzija.

Za koga je cepljenje priporočljivo in kakšni so stranski učinki?

Zmotno je prepričanje, da klopa lahko srečamo le v gozdu. Klopi se namreč nahajajo povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevja, torej tudi na domačih vrtovih, v parkih in na otroških igriščih. Zato je cepljenje še posebej priporočljivo za velike in male tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje, skratka za vse, ki se radi gibljejo v naravi.

“Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujemo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine,” je pred začetkom akcije povedal Marko Drešček, dr.med., strokovni vodja ZD Celje.

Življenje se lahko obrne na glavo bolniku in bližnjim

Slovenija velja za endemsko žarišče te nevarne bolezni in po številu obolelih smo v samem svetovnem vrhu. Smrtnost sicer ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar prebolela bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki lahko obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim.

Približno 5% bolnikom ostanejo trajne ohromitve, ki so najpogostejše v področju kolčnih in ramenskih mišic, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom. “Ta se kaže z glavobolom, utrujenostjo, slabim počutjem, tresenjem, slabšim sluhom, motnjami ravnotežja, težavami z zbranostjo in slabšim obvladovanjem stresnih situacij.

Težave so pogosto takšne narave, da bolnik pravzaprav nima kaj konkretnega pokazati, kljub temu pa ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju, resne so tudi socialne posledice teh težav,” je opisal Marko Drešček.