Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek prejel priznanje za uvrstitev med naj 100 zelenih destinacij sveta


Na dogodku Global green destinations day na Portugalskem, kar bi lahko prevedli v svetovne zelene destinacije, so včeraj objavili seznam 100 najbolj t.i. trajnostnih destinacij na svetu.

Med nagrajenci v mestu Estoril, ki ga poznamo po dirkah formule, je tudi destinacija Podčetrtek. Iz Slovenije sta priznanji prejela še Ljubljana in združene slovenske zelene destinacije. V skupino z angleškim imenom Slovenia Green Destinations so bili združeni naslednji kraji: Žalec, Laško, Radlje ob Dravi, Idrija, Kamnik, Cerkno, Celje, Rogla, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Kranjska Gora, Bela krajina, Slovenj Gradec, Brda in Ptuj.

Za uvrstitev na seznam je skupaj kandidiralo 155 destinacij iz 57 držav, Slovenija pa se je s tremi prejemniki postavila ob bok državam z največ trajnostnimi destinacijami: Nizozemski, Portugalski, Italiji, Španiji in Kanadi. Za primerjavo, na območju sosednje Hrvaške so priznanje podelili mestu Drniš in Malemu Lošinju, v Avstriji ga je prejel Werfenweng, Italija in Madžarska pa sta brez tovrsnih priznanj.

Izbor zelenih destinacij sveta pripravljajo od leta 2014, Ljubljana pa je doslej priznanje dobila tretjič.

Kriteriji, ki jih podeljevalci upoštevajo: večina obiskovalcev uporablja lokalno nastanitev, veliko obiskovalcev na območju destinacije preživi vsaj en teden, destinacija ne sme biti manjša od 100 kvadratnih kilometrov in ne večja od 40.000. Znamenitosti ali tematski parki ne sodijo v ta okvir.