Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako legalizirati oddajanje sob z oglaševanjem na spletni platformi Airbnb


V medijih vedno bolj pogosto zasledimo komentarje in vprašanja glede pravno-formalne ureditve oddajanja sob in ostalih namestitev preko spletne platforme Airbnb.

Zakonodaja je glede tega precej nejasna oz. pridobitev vseh pogojev je v nekaterih primerih zelo oteženo. Zato je v Sloveniji po ocenah kar 80 % vseh oddajanj preko Airbnb izvedeno na črno.

A vendar se bo tudi temu trendu oddajanja sob slovenska zakonodaja morala prilagoditi, saj, kot smo pisali v prejšnjem prispevku, uporaba in oddajanje sob preko portala Airbnb strmo narašča in s seboj prinaša tudi nove poslovne priložnosti.

Oddajanje sobe v večstanovanjskem bloku

Najbolj komplicirano je, če imate stanovanje  v bloku in ga želite oddajati v najem uporabnikom spletne platforme Airbnb. V tem primeru je potrebno priskrbeti in urediti naslednje stvari (od druge alineje naprej velja tudi na splošno):

  • potrebujete 75-odstotno soglasje preostalih sosedov,
  • dokazilo o lastninski ali razpolagalni pravici,
  • uporabno dovoljenje,
  • kategorizacijo,
  • na Ajpesu morate biti prijavljeni kot stanodajalec,
  • urejeno morate imeti izdajanje računov,
  • državnim in lokalnim organom morate sporočiti podatke o gostih,
  • ne izognete se tudi turistični taksi.

Prvi problem se v praksi izkaže pridobitev 75-odstotnega soglasja preostalih lastnikov stanovanj v bloku.
Potem se pojavi majhna težava, saj turisti, ki se udeležujejo tovrstnih uslug, v vašem stanovanju ne bivajo daljše časovno obdobje, ampak krajše. Kar pomeni, da se tovrstno oddajanje ne bi smelo obravnavati po istih zakonskih določilih, ki so namenjeni stanovanjski zakonodaji, kot je to sedaj. Ta so namreč prilagojena povsem drugačnemu načinu oddajanja prostorov.

Lastniki, ki oddajajo preko Airbnb po Sloveniji, so  mnenja, da bi morali stvari poenostaviti s posebnim pavšalom, kar se zdi smiselno, saj ne gre za enakovredno razmerje (nekdo ostane 1 noč, 3 noči, zagotovo pa ne cel mesec ali več). Airbnb je namenjena t. i. hitrim popotnikom.

Zagotovo je v interesu vseh, da bi se oddajanje sob legaliziralo, v poletnih mesecih pa se je s strani FURSA izvedlo že kar nekaj nadzorov in napisanih glob, predvsem tistih, ki niso imeli priglašene dejavnosti in ostalih dokazil za pravno-formalno ureditev.

Poslovna priložnost tudi za Kozjansko-Obsoteljsko

Fizične osebe, ki želijo oddajati turistom v najem sobo, del stanovanja, celotno stanovanje, zidanico za kratko časovno obdobje, morajo za to imeti urejen status:

  • sobodajalca (če gre za občasno),
  • samostojni podjetniki (registracija za opravljanje gostinske dejavnosti) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.).

Če imate v večstanovanjski hiši kakšno sobo odveč in bi radi zaslužili nekaj denarja v turistični sezoni, je najboljša možnost ta, da se na Ajpesu registrirate kot sobodajalec, to pa pomeni, da skupno ne boste več kot 5 mesecev oddajali sobe. Gostom lahko nudite največ 15 ležišč. Kot sobodajalec morate imeti urejeno računovodstvo.

Z oglaševanjem na Airbnb lahko tako začnete šele takrat, ko imate urejen status oddajanja sobe. V primeru, da tega nimate, torej da oglašujete na črno brez civilnopravne pogodbe, je predpisana globa od 1000 do 7000 evrov.

Ob vpisu v Ajpes ima sobodajalec možnost, da se najkasneje v 8 dneh od vpisa odloči in davčnemu organu priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanje normiranih odhodkov v višini 80 odstotkov predvidenih prihodkov za prvo davčno leto opravljanja dejavnosti.

To nas ne bi smelo skrbeti, saj glede na zadnje informacije o porastu števila gostov predvsem v Rogaški Slatini in Podčetrtku, pravzaprav ob odločitvi tovrstne ponudbe, nismo nikomur konkurenca, ker je vsega dovolj za vse. Od ponudnika pa je odvisno, ali bo znal tovrstnega gosta zadržati oz. bodo njegove reference za naprej toliko dobre, da bodo zanj izvedeli tudi drugi.

R. B., foto Airbnb