Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski gasilci izvedli prikaz reševanja iz visoke stavbe (foto)


V in okoli stanovanjskega bloka Na Lipico 4 so člani Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur izvedli vajo požara in reševanja v visoki stavbi.

Vaja sodi v letni načrt operativnega dela PGD Šentjur in v sklop aktivnosti načrta predstavitve gasilcev in požarne varnosti v večstanovanjskih visokih zgradbah.

Namen vaje je bilo preveriti usposobljenost enot za tak primer, poudarek pa bo na vodenju večje intervencije ter usklajenosti operativnih enot. Na vaji so preverjali tudi medsebojno sodelovanje gasilskih enot, reševalcev in policije.

gasilska_vaja_sentjur_junij_2017_kolaz

Potek vaje

gasilska_vaja_sentjur_junij_2017_nosilaPo simuliranem požaru in klicu na regijski center za obveščanje se je aktivirala osrednja enota PGD Šentjur. Za njimi so se vključili bolničarji OO RK Šentjur in policija.

Gasilci so najprej predstavili gašenje notranjega požara v večstanovanjskem visokem objektu, evakuacijo, reševanje in prezračevanje.

Ponesrečence so iz nižjih nadstropij reševali s pomočjo lestve in nosil, prikaz reševanja ponesrečencev iz višjih nadstropij pa so izvedli pomočjo vrvne tehnike in poševne žičnice.

Manjka dihalnih aparatov

gasilska_vaja_sentjur_junij_2017_skicaVajo je vodil Danilo Matuš, poveljnik PGD Šentjur, ki je na koncu tudi nagovoril postroj svoje ekipe, ki je po vaji čakal sendvič.

Pri tokratni akciji so si pomagali tudi z dronom, v društvu pa tudi sicer stalno posodabljajo opremo. Najbolj pogrešajo ustrezno število dihalnih aparatov, da ne govorimo o neprimerni lokaciji gasilskega doma.

V zadnjih letih se je izboljšalo številčno stanje podmladka, ki pridobiva tudi ustrezna znanja oz. licence.

Prikaz so si ogledali tudi okoliški stanovalci, med opazovalci pa ni bilo predstavnikov občine oz. domače gasilske zveze.

gasilska_vaja_sentjur_junij_2017_postroj

polovicka_celje_klik