Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtani na zasedanju državnega otroškega parlamenta


Pred tednom dni se je v Ljubljani odvilo 27. zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta, ki ga je gostil Državni zbor Republike Slovenije. 

otroski_parlament_maj_2017Prejeli smo zapis s strani učencev iz OŠ Podčetrtek, ki so se udeležili zasedanja. To sta bili: Tea Mavračić, Pia Drofenik in Alen Leon Milčevski v vlogi novinarja. Spremljevalki sta bili: Sonja Švajger in Simona Gobec Drofenik, mentorica letošnjega šolskega parlamenta in regijska koordinatorica za območje UE Šmarje pri jelšah.

Letos je v otroškem parlamentu od začetka šolskega leta sodelovala skoraj polovica vseh osnovnih šol v Sloveniji in približno 3000 učencev in učenk. 

Na nacionalnem zasedanju je 114 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije razpravljalo o osrednji temi Otroci in načrtovanje prihodnosti. V plenarnem delu zasedanja sta mlade udeležence nagovorila predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez in predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar.

Predsednik Državnega zbora je v svojem uvodnem nagovoru poudaril pomen aktivnega državljanstva. Pomen sodelovanja otrok v otroškem parlamentu je izpostavil predsednik Vlade Cerar.

Mladi parlamentarci so ob začetku zasedanja razpravljali v manjših skupinah, katerih teme so bile »Kdo sem in kakšen človek želim postati?«, »Prihodnost«, »Vrednote« in »Okolje«.

V okviru prve teme »Kdo sem in kakšen človek želim postati?« so mladi parlamentarci izpostavili, da si želijo biti tolerantni ljudje in ustvariti tolerantno družbo. Pogosto se tudi ne zavedajo, kaj želijo. Ob tem veliko vlogo igra njihova samopodoba in občutek vpetosti v družbeno okolje.

Druga podtema »Prihodnost« je razkrila željo mladih po uspešnem zaključku šolanja, zaposljivosti in ustvarjanju družine.

Ob podtemi »Vrednote« so izpostavili, da  skozi različne generacije vrednote ostajajo enake, spreminja se le točka pomembnosti glede na življenjska obdobja. Vrednoti prihodnosti sta delavnost in iznajdljivost.

V okviru četrte podteme »Okolje« pa se mladi zavedajo pomena prizadevanj za trajnostni razvoj okolja, hkrati pa izražajo skrb glede pomanjkanja pitne vode in onesnaževanja okolja.

Za temo 28. otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, pa so mladi parlamentarci izbrali Šolstvo in šolski sistem.

polovicka_celje_klik