Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinčanom v Tivoliju zmanjkalo moči, Olimpija po osmih letih spet državni prvak v košarki (foto, video)


Več kot 400 glasnih slatinskih navijačev na čelu z županom Kidričem, ki so zasedli polovico vzhodne tivolske tribune, košarkarjem Rogaške ni pomagalo, da bi v Ljubljani finalno serijo za naslov državnega prvaka obrnili v svoj prid. Izdala jih je utrujenost, ki se je najprej poznala v obrambni igri, zadnjo četrtino pa tudi v napadu. 

Olimpija je tako prepričljivo dobila peto tekmo in po osmih letih vrnila naslov državnega prvaka v slovensko prestolnico. 

UNION OLIMPIJA : ROGAŠKA 94: 78 (18:20, 24:21, 21:19, 31:18) [3:1]
Jefferson 30, Oliver 18 (7 skokov), Janković 17; Davis 29 (5 podaj), Ferme 15 (5 skokov), Šantelj 12 (7 skokov).

Slatinčani so tekmo začeli na najboljši mogoč način, z dvema zadetima trojkama. Tako so gostje takoj prevzeli pobudo in jo v obliki tesne prednosti držali vse do zadnje minute četrtine, ko so domači rezultat izenačili na 17. A Davis je takoj vrnil s svojo tretjo trojko v tem delu igre. Nasploh so Slatinčani od 2o točk v prvih desetih minutah 15 dosegli z metov izza črte.

Davis je svoj strelski šov s svojo četrto trojko iz prav toliko poskusov nadaljeval tudi v drugi četrtini. V izenačenem nadaljevanju je Olimpija po delnem izidu 13:3 na tekmi prvič povedla s trojko bivšega slatinskega igralca Dražena Bubnića dobri dve minuti pred koncem polčasa (36:33).

A Davis je Ljubljančane ponovno ohladil s svojo peto trojko iz šestih poskusov, eno pa je dodal še Tadej Ferme. Kljub vsemu so Ljubljančani z natančnimi meti ostali v vodstvu za eno točko ob koncu prvega dela igre.

OLIMPIJA POBEGNILA, A SLATINČANI S SERIJO TOČK TIK PRED KONCEM TRETJE ČETRTINE UJELI PRIKLJUČEK

Drugi polčas so bolje začeli Ljubljančani in po minuti in pol ušli na pet točk prednosti. Pomagala ni niti minuta odmora na zahtevo gostujočega trenerja Novakovića. Slatinčani so zapravili še dva napada in Olimpija je s trojko in protinapadom pobegnila na 10 točk (51:41).

Gostje so priključek držali s trojkama Fona in Fermeta, a v obrambi so bodisi zamujali, bodisi Olimpiji enostavno puščali preveč prostora. Zato je Olimpija brez večjih težah ohranjala prednost, Slatinčani pa so si nabirali osebne napake. 

Ko je že kazalo, da bodo Ljubljančani v zadnjo četrtino stopili z večjo prednostjo, pa je Davis zadel svojo sedmo trojko in še ukradel žogo za polaganje. Za popolno vrnitev Rogaške na zgolj tri točke zaostanka pa je pol minute pred koncem zadel še Šantelj.

V ZADNJI ČETRTINI SLATINČANI RAZPADLI TUDI V NAPADU

A v prvih dveh minutah zadnjega dela igre so Ljubljančani ponovno ušli na 11 točk prednosti – dve težki trojki je zadel Jefferson. Po slabši obrambi je Slatinčanom za povrh začelo še škripati v napadu. Olimpija je tako vztrajno povečevala prednost in prebijala conski pressing, s katerim je Novaković poskušal preobrniti potek srečanja.

Ljubljančani so tako na polovici četrtine ušli na 14 točk, igra Rogaške pa je iz nabada v napad vse bolj razpadala. Po novi trojki Jeffersona je Olimpija 3 minute in 40 sekund pred koncem povedla celo za 19 točk prednosti in srečanja je bilo praktično konec.

Slatinski navijači so v finalni seriji pokazali izjemno pripadnost in podporo. V navijaški kategoriji so zagotovo državni prvaki.
Slatinski navijači so v finalni seriji pokazali izjemno pripadnost in podporo. V navijaški kategoriji so zagotovo državni prvaki.

Video z dvorane Tivoli:

Več video insertov sz navijaške tribune in roba igrišča si oglejte na naši Facebook strani.

ZMANJKALO MOČI ZA PREOBRAT V SERIJI

V Tivoliju se je izkazalo, da so košarkarji Rogaške v prvih treh tekmah vendarle porabili preveč moči, da bi po dveh bolečih porazih serijo obrnili v svoj prid. Slatinski trener Novaković je tvegal z visoko obremenitvijo predvsem igralcev prve peterke, da bi dobili eno izmed prvih dveh srečanj in tveganje se mu, ob obilici smole, ni izšlo. 

Slatinčani so dobili tretjo domačo tekmo, na kateri je svoje prispevala tudi klop, a v četrti tekmi sta od rezerv svoje dala le Šantelj in Fon, medtem ko so bili drugi zgolj statisti.

Na koncu je bilo očitno, da so noge slatinskih nosilcev igre kljub želji vendarle pretežke za učinkovitejšo obrambo, ki bi omogočala tudi napadalni uspeh. 

Slatinčanom je kljub vsemu za dobre predstave skozi celotno sezono in tudi v finalu potrebno čestitati. Na mestu je ugotovitev, da jim je prej kot znanja za naslov zmanjkalo nekaj sreče.

NOVAKOVIĆ: BILI SMO V IGRI, DOKLER JEFFERSON NI ZAČEL SVOJEGA ŠOVA FERME: BILI SO ENOSTAVNO BOLJŠI

Damjan Novaković, trener Rogaške:
Vse je bilo odprto do rezultata 66:60, ko je Jefferson v zadnji sekundi zadel met za tri točke od table in začel svoj šov. Nismo ga mogli ustaviti. Čestitam vsem igralcem za sijajno sezono. Ni veliko manjkalo pa bi bila še boljša. Čestitam igralcem in strokovnemu štabu Uniona Olimpije za osvojeni naslov. Lahko smo ponosni na našo sezono, za konec pa smo napolnili še Tivoli. Še enkrat hvala izjemni publiki za fantastično vzdušje in podporo na vseh srečanjih.

Izjava Tadeja Fermeta: Olimpija je bila drugi polčas enostavno boljša. Smolo smo imeli na prvih dveh tekmah in zato tudi izgubili serijo. Olimpiji čestitam za osvojen naslov, mi smo dali vse od sebe.

R. Č.

dan-77-polsi-klik