Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Sladki Gori rezali in ocenjevali domače salame (foto)


Zadnja dva vikenda je bilo na Sladki Gori vse v znamenju salam. Člani TD Skriti biser so zbirali vzorce domačih salam, in sicer so jih našteli kar 47. K domači salami pa se priležeta tudi kruh in vino. Letos so naredili tudi razstavo domačega kruha in degustacijo najboljših vin vinarjev Društva vinogradnikov in kletarjev Trta, Šmarje pri Jelšah.

Janko Šket, predsednik TD Skriti biser Sladka Gora je dejal, da je domača salama izdelek, ki nastane iz predelave svežega mesa in s časom pod skrbnim nadzorom pridelovalca dozori do poslastice za vse gurmanske okuse. Če sta bila pogum in dobra volja dovolj za odločitev, da ste prinesli vašo domačo salamo na ogled in ocenjevanje, hvala in čestitke vsem salamarjem za dosežen rezultat.

Salame je ocenjevala strokovna komisija, ki je ocene podelila v skladu s kriteriji ocenjevanja Zveze salamarjev Slovenije. Vsaka salama je zgodba zase in suhe salame so običajno pripravljene iz najboljših vrst svinjskega in govejega mesa z različnimi dodatki začimb ter čvrste slanine. Še vedno pa vsebujejo od 30 do 40 odstotkov vode, pomembno pa je tudi zorenje, ki traja od treh tednov do treh mesecev.

Zbiranje vzorcev je potekalo 22. in 23. aprila v Domu krajanov in gasilcev. Vzorce so ocenjevali Dean Kokot, Braco Miroševič, Franc Sotošek, Jože Hudina, Franc Štritof in Silvo Svetelšek. Salame so ocenjevali s točkovanjem senzoričnih lastnosti, in sicer zunanji izgled, vonj, prerez in okus. Udeleženci ocenjevanja so prejeli priznanja, diplome in nagrade, ki jih je podelil predsednik društva Janko Šket ter župan Občine Šmarje pri Jelšah, Stanislav Šket.

Najboljšo salamo je naredil Zvonko Ojsteršek.
Najboljšo salamo je naredil Zvonko Ojsteršek.

Najboljšo salamo je naredil Zvonko Ojsteršek, na drugem mestu je bil Silvo Videc, tretje mesto je zasedel Jožef Vouk, četrto Vinko Podgoršek in peto Jože Tučič. Najboljši se bodo udeležili tekmovanja v Novem mestu.

Po uradnem delu razglasitve je sledilo prijetno druženje ob zvokih harmonike.

f/t: J. C.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”655″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]