Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pozeba na Kozjansko-Obsoteljskem najbrž precej obširna


Čeprav bo več o obsegu škode znanega v naslednjih dneh, pa so jutranje temperature pod lediščem po prvih znakih pustile kar precej posledic na sadnem drevju in vinogradih.

Bodo cvetovi in plodovi jablan preživeli?
Bodo cvetovi in plodovi jablan preživeli?

Na našem območju so ljudje s terena poročali o temperaturah okrog minus 2 ter celo do minus 4 stopinje Celzija, tokrat pa ni bilo prizanešeno tudi nekoliko višjim legam, ki so jo ob lanski pozebi bolje odnesla, je za Kozjansko.info povedala Bogomira Vajdič iz Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah.

Po besedah inženirke kmetijstva s terena prihajajo razmeroma pesimistične informacije. Čeprav so številni kmetovalci in vinogradniki drevje in vinograde poskusili zavarovati z zagrinjanjem, škropljenjem s hormonskimi pripravki in aminokislinami ter na druge načine, so bile temperature tudi za takšno zaščito verjetno marsikje prenizke.

Po besedah še ene strokovnjakinje iz Kmetijske zadruge, Andreje Amon prva poročila s terena kažejo, da bodo najbolj prizadete zgodnejše sorte, kjer so mladike že nekoliko večje.

Orehov in češenj tudi letos ne bo v izobilju
Orehov in češenj tudi letos ne bo v izobilju, če sploh kaj.

Na pozebo so najbolj občutljivi koščičarji (češnje, breskve, marelice, orehi) in eksotično sadje, mraz pa najbolj prizadene plodiče in odprte cvetove, tudi že pri minus eni ali dveh stopinja Celzija. Temperatura, pri kateri pride do pozebe je odvisna sicer tudi od tega kako dolgo je mrzlo ter kakšna je vlaga v zraku. Suh zrak je v tem primeru nekoliko pripomogel k manjši škodi.

 A nizke temperature so napovedane tudi za naslednje noči in jutra, zato nevarnost še ni mimo. Najbolj problematična so jutra med šesto in osmo uro, ko so zaradi izhlapevanja temperature najnižje.

muzikal-polsi-klik