Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan Zemlje obeležili tudi v Kozjanskem parku


Mesec april je slavnosten v več pogledih, eden izmed njih pa je ta, da 22. aprila praznujemo Dan Zemlje, dan, ki je posvečen našemu planetu, ki ga ljudje vse preveč izkoriščajo za svoje koristoljubje, premalo pa namenimo pozornosti skrbi za naše življenjsko okolje. Dan Zemlje se uradno obeležuje skoraj že 50 let, saj je mirovni aktivist že leta 1969 predlagal, da bi en dan posvetili našemu planetu.

Več kot le en dan pa planetu in okolju namenijo v Kozjanskem parku, kjer se dnevno trudijo, da delajo z naravo in ne proti njej. Tudi leto pa so Dan Zemlje obeležili na gradu Podsreda, kjer so nagradili izbrance fotografskega natečaja Kozjansko in predstavili zbirko literarnih del osnovnošolcev na temo »Pridite na obisk v Kozjanski park«.

Zbrane v renesančni dvorani gradu je najprej nagovoril direktor KP mag. Hrvoje Teo Oršanič, kjer so z otvoritvijo razstave fotografskih del in zbornika literarnih del osnovnošolcev simbolično otvorili tudi sezono na gradu Podsreda, ki postaja turistično čedalje bolj priljubljena točka. Kljub krčenju sredstev s strani države pa se KP trudi izpeljati program na gradu in ostale dejavnosti vsaj na ravni prejšnjih let, če ne še bolje.

dan_zemlje_2

Direktor KP pa je besedo kmalu predal Mojci Kunst, ki je vodja projekta Dneva Zemlje v Kozjanskem parku. Le-ta je zbrane najprej seznanila z literarnim natečajem v katerem so sodelovali učenci osmih osnovnih šol na področju Kozjanskega parka. Učenci so prispevali kar 49 del, ki bralcu razodenejo zakaj obiskati Kozjanski park in kaj si je vredno pogledati, in ravno ta otroška odkritost je najboljši turistični vodnik po Kozjanski krajini. Vsi učenci pa bodo tudi nagrajeni, saj so zanje pripravili ekskurzijo v Geopark Karavanke, kjer si bodo ogledali podzemlje Pece, vsi sodelujoči pa so dobili tudi priznanja.

Drugi del večera pa je bil namenjen fotografom in njihovim delom na temo Kozjansko. Vmesno monotonost pa so s čudovitimi glasovi in ubranim igranjem na citre presekale članice skupine Glas strun iz Gorice pri Slivnici, ki jim grajski prostori gradu Podsreda niso tuji.

Devet fotografov, od tega dva mlajša od 15 let, je ustvarilo ve kot 80 fotografij, ki so na ogled na podstrešju gradu vse do junija. Fotografi so ustvarjali v več kategorijah, in sicer krajina, narava, ljudje, tihožitje in kultura, strokovna žirija pa je za vsako kategorijo izbrala najboljše delo in avtorja, na koncu pa so izbrali tudi avtorja, ki je pustil največji pečat.

V kategoriji kultura je najboljšo fotografijo posnel Simon Kovačič in ji nadel ime Gradišče, v kategoriji tihožitje pa je s fotografijo Koravde zmagal Jože Hvala. V preostalih treh kategorija pa je najboljše fotografije posnel Vinko Šeško, ki je bil izbran tudi za najboljšega avtorja fotografskega natečaja.

Vsem nagrajencem pa sta vodja programa ob Dnevu Zemlje Mojca Kunst in direktor KP mag. Hrvoje Teo Oršanič podelila tudi priznanja in nagrade. Zbrani obiskovalci pa so po koncu programa z veseljem prestavili središče dogajanja na podstrešje gradu, kjer so si ogledali zbrana dela natečaja in poklepetali z avtorji.

Grajska kuhinja z odprtim ognjiščem pa je ob koncu poskrbela, da so kljub nizkim temperaturam obiskovalci domov odšli ogreti.

Besedilo in foto: Jernej Šulc, OKo