Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z večera aforizmov v Kozjem s primeri z zamudnike


»Vas, v kateri je kultura dovolj močna, je zame mesto.« T. Babič

In Kozje je resda majhno, podeželsko naselje, daleč od mesta po velikosti in karakterju kraja, a kultura je stvar srca in ne betona, zato se lahko kraj med drugim pohvali tudi z že skoraj desetletje trajajočimi, dobro obiskanimi čitalniškimi večeri, ki jih je uvedel Marjan Marinšek, negujejo pa jih v Knjižnici Kozje pod okriljem Občine Kozje.

Zadnji tak čitalniški večer je bil 17. januarja 2017 in reklo bi se mu lahko kar »čitalniški večer na kvadrat«, saj so gostili kar dva literata – aforista: Tončija Babiča iz Bistrice ob Sotli in Jožeta Mastnaka – Marjana z Blagovne pri Šentjurju.

In tema večera in aforizmov? V duhu časa – meseca januarja, so mu dali naslov »Med prazniki in kulturo«, saj je datum 17. januar res časovno na sredi med božično-novoletnimi prazniki in 8. februarjem, dnevom kulture. Večer je bil zastavljen tako, da je v njem prišlo do izraza  mojstrstvo pisanja teh kratkih, premišljenih, globokih in zbadljivih misli, ki z izbranimi besedami nagovarjajo vsa področja našega življenja, vseskozi pa je gledalce nagovarjal tudi duhoviti in pronicljivi humor, ki ga premoreta oba avtorja, tako da so se poslušalci tudi od srca nasmejali.

vecer_aforizmov_kozje_2017_1Po uvodnem delu, soočenju obeh avtorjev in njuni predstavitvi, je sledil ti. aforistični dvospev, v katerem sta Babič in Mastnak izmenjaje brala svoje aforizme na teme: prazniki, božič, novo leto ter kultura, dan kulture, Prešeren. Tretjemu delu so dali ime »avtorja iz oči v oči« in  poslušalci so ju lahko v tem delu skozi voditeljičina hipotetična, hudomušna vprašanja na šaljiv način še bolje spoznali.

V zadnjem delu sta aforista sprejela literarni izziv na temi dom in domovina. Avtorja sta dobila kot iztočnice slovenske misli, ki sta jih morala nadaljevati, in pregovore, na katere se morata odzvati. Publika ju je z iskrenimi aplavzi nagradila za izvirnost in besedno mojstrstvo. In če drži Babičev aforizem, da je »umetnost brez publike kakor narod brez republike«, potem smo na torkov čitalniški večer imeli v Kozjem ob številni, naklonjeni publiki kar svojo literarno republiko.

V. Gradišek

 

Ker je duh večera najlaže začutiti ob mislih avtorjev, nekaj misli za pokušino:

 

Dopolnjena misel: »Bolje doma čepeti…«

T. Babič: »…kakor za tuje kaprice noreti.«

Odziv na znan pregovor: »Povsod je lepo, doma je najlepše.

T. Babič: »…pa čeprav se povsod delamo lepši, kot smo doma… »

J. Mastnak – Marjan: »In kako naj to vedo tisti, ki so samo doma?«

Odziv na znan pregovor: »Boljše je malo lastnega kakor mnogo tujega.«

J. Mastnak – Marjan: »Žal revščina ne pomaga k domoljubju.«

Aforizma na temo praznikov:

Več imaš lahko od Božiča kot zdrav osel, kakor kot padli angel. (T. Babič)

Med toliko prazniki imamo Slovenci tudi dva kulturna. (J. Mastnak – Marjan)

Aforizma na temo kulture:

Pesnik je človek, ki ga ne moti, da so njegove misli pametnejše od njega. (T. Babič)

Oblast ne daje denarja za kulturo zato, da bi jo podpirala, ampak zato, da bi jo okupirala. (J. Mastnak – Marjan)

Še o domovini:

Z domovino je tako kot s knjigo. Ni dovolj, da je lepa in debela, velika. Vsebina je pomembna, da jo vzljubiš! (J. Mastnak – Marjan)