Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odpoklic župana v drugo nepotrjen, na protestu v državnem zboru tudi trije župani z našega območja


protest-zupaniVolivci med mandatom vendarle ne bodo imeli možnosti odpoklicati župana. Zakonske spremembe, konec leta sprejete v državnem zboru so namreč doživele veto državnega sveta, ob ponovnem odločanju v DZ pa med poslanci niso dobile zahtevane absolutne večine.

Ponovno glasovanje je zaznamoval tudi miren protest približno petnajsterice županov v preddverju državnega zbora, ki so se ga udeležili tudi trije župani s Kozjanskega in Obsotelja: Milenca Krajnc, mag. Marko Diaci in Peter Misja.

Institut odpoklica župana je bil najprej sprejet z glasovi poslancev SMC, DeSUS-a in Združene levice, a predviden postopek je bil izredno zapleten, zato bi do dejanskega odpoklica župana prišlo zelo težko, smo ugotavljali že v decembrskem članku na to temo, ko smo računali, koliko volivcev bi lahko med mandatom spodneslo stolček mag. Marku Diaciju in Francu Leskovšku.

Že takrat je nekdanji dolgoletni župan Šmarja pri Jelšah, Jožef Čakš, opozoril, da je ukrep nesmiseln in bi povzročal zgolj komplikacije in stroške. Podobnega mnenja so tudi naši sogovorniki med aktualnimi župani, ki so v en glas opozarjali na možnost zlorab in pa dejstvo, da če že, bi morali tovrsten ukrep uveljaviti za vse politične funkcionarje, ne pa samo za župane.

Mag. Marko Diaci: “metanje peska v oči in ustvarjanje izrednih razmer”

Protesta županov v državnem zboru se je udeležil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci.

“Razumel bi, da bi skušali urediti ta institut za vse funkcionarje v državi, dejstvo pa je, da je to uspelo le pri odpoklicu županov,” je ukrep pred časom komentiral za Kozjansko.info. Za stranko, ki ga je predlagala pa je dejal, da , ves čas govori o veliki moralni drži in vrednostnem sistemu, tukaj pa ga ko konkretno pokaže: “porezati je treba tistega, ki ga lahko, sebi pa seveda človek ne bo odrekel ničesar.”

Po njegovem bi sprejem zakona v lokalno samoupravo vnesel politično nestabilnost, obenem pa je župana po njem praktično nemogoče odpoklicati, se pravi, da gre za metanje peska v oči in ustvarjanje izrednih razmer.

Kot primer je navedel, da se vlada z javnim sektorjem dogovori za višje plače, kar finančno udari po občinah, saj potrebujejo več denarja za delovanje vrtcev; občina teh sredstev nima, zato je prisiljena v dvig cene vrtca, volivci pa krivdo za to ne vidijo v vladi, ampak v županu. Podobno je pri ceni vode in še marsikje drugje.

Peter Misja: priročno za “zafrkavati župana”

“Težave vidim predvsem takrat, ko bo nekdo hotel izkoristiti ta inštitut,” je opozoril župan Podčetrtka Peter Misja. 

“Konec koncev bi se jih lahko nekaj v gostilni dogovorilo in bi sprožili postopke, ki so sami po sebi narejeni tako, da jih je težko izpeljati.”  je ocenil Misja ter dodal, da bi mehanizem prav prišel nekomu, ki bi želel “zafrkavati župana”, da bi se ta potem mesece ukvarjal le s tem, namesto da bi pošteno delal.

Po njegovem pa najbolj v oči bode to, da zakon ne vključuje vseh funkcionarjev, ampak zgolj župane.

“Seveda pa moramo župani izredno veliko delati, celo več kot poslanci, saj moramo izpolnjevati zakone, ki jih sprejemajo v Ljubljani, po drugi strani pa biti všečni in izpolnjevati vse dolžnosti, ki jih zahteva lokalna samouprava, občanke in občani,” je še dejal podčetrtški župan ter za konec opozoril, da že vrsto let ni urejenega financiranja občin, ne po plati investicij ne po plati dohodnine in povprečnine.

Pomisleke glede predlaganega zakona so za Kozjansko.info izrazili tudi župani Rogaške Slatine, Rogatca in Šmarja pri Jelšah, ki smo jih prav tako vprašali za mnenje.

V drugo zavrnjeno z 38:37

Po vetu državnega sveta, ki je odločanje o zakonu vrnil v državni zbor, je v drugo za sprejem instituta odpoklica župana glasovalo 37 poslancev, proti pa jih je bilo 38. Za potrditev zakona je torej zmanjkalo 9 poslancev, saj glasovanje po vetu državnega sveta za sprejem zakona zahteva absolutno število poslanskih glasov.

V spodnji anketi lahko glasujete ali se vam možnost odpoklica župana zdi potrebna:

[yop_poll id=”13″]

Takole so župani v sredo proti sprejetju zakona protestirali v državnem zboru RS (vir slike TOP TV):

dotik-zdravja1