Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski kulturni priznanji na Grobelno in v Dobje (foto in video)


Ob decembrskem izmed obeh slovenskih kulturnih praznikov v Šentjurju v zadnjih letih priredijo dogodek, kjer podelijo tudi priznanja tamkajšnje zveze kulturnih društev, v katero so včlanjena društva iz občin Dobje in Šentjur.

V Ipavčevem kulturnem centru so za rdečo nit skrbeli člani Big banda Šentjur s pevci Nikolino Novak, Matijo Del Negrom in Primožem Pečarjem, ki je z interpretacijo Janeza Bončine Benča delu dvorane uspešno pospešil srčni utrip. Na odru se je predstavil še žepni trio Pocket Edition, ki se je rodil v Gradcu. Vse skupaj je v klobko povezal stoječi komik Jernej Celec, katerega priimek lahko beremo v obe smeri, ne glede na to, da je iz Prekmurja :). Do sklepčnosti napolnjen “vagon” je nagovoril tudi predstavnik Pokrajinskega muzeja Celje, ki je Šentjurju za nekaj tednov posodil razstavo o 170-letnici prihoda južne železnice, ki je s krajem nekaj časa sodelovala pri njegovem uradnem nazivu, kot npr. kasneje regijsko središče.

Priznanji ZKD Šentjur, ki združuje blizu 30 društev, sta iz rok Marije Rataj prejeli Kulturno društvo Grobelno, zanje gonilna sila Gregor Počivalšek, in Jožica Salobir, dolgoletna podložnica kulture iz Dobja.

V nadaljevanju si preberite obrazložitvi, vabljeni pa tudi k ogledu video- in fotoutrinkov …

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”587″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Kulturno društvo Grobelno obstaja že od leta 1996, aktivneje pa je zadnji dve leti, od decembra 2014, ko je vajeti prevzel sedanji predsednik Gregor Počivalšek. Z novim predsednikom je v društvu zavel svež veter, ki je v slabih dveh letih rezultiral v številnih projektih in dogodkih. V tem času aktivnega delovanja društva se je kraj Grobelno spremenilo v pravo kulturno središče občine Šentjur in mesto alternativne kulture v savinjsko-kozjanski regiji.

Kulturno društvo Grobelno se ukvarja z mnogimi dejavnostmi, znotraj njega pa deluje sekcija ljudskih pevcev Rajske strune, s katero vsako pomlad pripravijo večer ljudskih pesmi Vesna poje. Sicer pa se člani društva v večini posvečajo povečanju pestre in raznolike glasbene ponudbe za vse generacije prebivalcev Grobelnega in občine Šentjur. Njihov najodmevnejši projekt je MLADI-avtor-KANT, mednarodni kantavtorski festival, ki so ga letos izvedli že šestič, na njem pa je v vseh letih skupno nastopilo že 22 kantavtorjev, tako slovenskih kot tujih. Lani so začeli s projektom Kantvember, na katerega vabijo znane slovenske kantavtorje, kot sta Adi Smolar in Vlado Kreslin.

Omeniti velja še izvedbe prireditev, kot so FOLKzaFOLK, dvodnevni festival glasbe GrobelnoFEST, Odštekano? Izštekano!, redno pa sodelujejo tudi z Literarnim društvom Šentjur in Študentskim klubom mladih Šentjur pri izvedbi literarnih jamov. Dejstvo, da se je na njihovih projektih v dveh letih zvrstilo kar 83 nastopajočih, pove veliko o angažiranosti društva.

Zveza kulturnih društev Šentjur za oblikovanje in izvajanje novih in raznolikih kulturnih vsebin za vse generacije ter vztrajnost pri ohranjanju tradicionalnih projektov v lokalnem okolju podeljuje priznanje Kulturnemu društvu Grobelno.

Jožica Salobir je pričela s kulturno dejavnostjo že kot mlada učiteljica na Planini pri Sevnici. Po prihodu v Dobje, kjer je bilo takrat na kulturnem področju precejšnje mrtvilo, je takoj ustanovila pevski zbor, dramsko skupino, tolkalno skupino, tamburaški orkester in tako naprej. Pestre kulturne dejavnosti, ki so se razvijale v Dobju, so narekovale ustanovitev Prosvetnega društva, ki je združevalo vse sekcije na področju kulture.

Jožica Salobir je bila prav tako pobudnica ustanovitve ansambla kulturnega društva, ki ga je dolga leta vodil njen mož Franci Salobir. Na področju knjižničarske dejavnosti je bila pobudnica ustanovitve izposojevalnice knjig, ki jo je tudi dolga leta vodila. V tistem času praktično ni bilo prostorskih pogojev za kvalitetno delovanje številnih kulturnih dejavnosti v Dobju. Jožica Salobir je z veliko vnemo in entuziazmom dolga leta vztrajala, da je v lokalni skupnosti končno prišlo do izgradnje novega kulturnega doma, ki še danes zagotavlja ustrezne prostorske pogoje za prireditve ali opravljanje raznolikih aktivnosti.

Čeprav je Jožica Salobir večino svojega časa posvetila kulturi, je to ni ustavilo, da ne bi z aktivnostmi na tem področju nadaljevala tudi na jesen življenja. Ponovno je ustanovila otroški tamburaški orkester, ki je imel že številne nastope v in izven domačega kraja. To je tudi edini tamburaški orkester, ki deluje na področju občin Dobje in Šentjur.

Zveza kulturnih društev Šentjur za dolgoletno udejstvovanje in aktivnost v Kulturnem društvu Dobje, ki je član zveze, oblikovanje raznolikih kulturnih vsebin in ohranjanje tamburaške dejavnosti v lokalnem okolju podeljuje priznanje Jožici Salobir.

bR

violoncela-polsi-klik