Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bo huda poškodba 14-letnika s Šentjurskega, ki je zaradi petard ostal brez rok, koga spametovala?


Pred novim letom se žal še vedno udejanja folklora pokanja s petardami in občasno pride tudi do hudih poškodb. Nazadnje je Slovenijo pretresla tragedijo, kjer je osnovnošolec ostal brez obeh rok. Fant je doma s Šentjurskega.

S Policijske uprave Celje so sporočili, da so bili v ponedeljek,  19.  decembra, obveščeni o poškodbi  s pirotehničnim  izdelkom. 14-letni  fant, doma z območja Šentjurja, se je v sobi,  v domači hiši, izjemno hudo poškodoval pri rokovanju s pirotehničnim izdelkom.

Za zdaj še ni natančno potrjeno za kateri pirotehnični izdelek je šlo, vse pa kaže, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kot so npr. Cobra, Mega oziroma druga večja pirotehnična sredstva, katerih prodaja ni dovoljena. Pri eksploziji je fant  dobil izjemno hude poškodbe obeh rok, ki  so  ju  morali  amputirati ter poškodbe glave. Eksplozija je bila tako močna, da je poškodovala tudi del sobe.

Policisti  in  kriminalisti  še  zbirajo  obvestila o izvoru pirotehničnega sredstva.

Vse občane, posebej mladoletnike, znova opozarjajo naj se izogibajo uporabi pirotehnike. Posledice uporabe določenih vrst so pogosto tragične. 

Tudi  lani  se  je na našem območju pri uporabi pirotehničnih sredstev hudo telesno poškodoval mladoletnik.

Policisti  na  območju Policijske uprave Celje tudi letos izvajajo številne aktivnosti  za  zmanjševanje posledic uporabe pirotehnike. Vsako leto znova posebej opozarjajo občane naj ne kupujejo pirotehničnih izdelkov od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah. Izkušnje namreč  kažejo,  da  je uporaba teh izdelkov zelo nevarna in tudi telesne poškodbe,  ki  smo  jih  zaradi uporabe pirotehnike obravnavali v preteklih letih,  so  bile v največji meri posledica uporabe pirotehnike, kupljene na črnem  trgu. Od  začetka decembra vsakodnevno intenzivno nadziramo  tudi okolice  srednjih  šol  v  Celju ter avtobusne in železniške postaje na celotnem našem območju.

V obdobju zadnjega meseca so na območju Policijske uprave Celje zasegli:

– 25 kom. BB3373 –  Goreče nebo 75 mm – kategorija F4
– 99 kom. BB1133 –  Kralj. modra potonika 35 mm – kat. F4
– 2 kom. PP-717-SI – Ognjeni strelec – kat. F3
– 1 kom. PP-721-SI – Gusarji – kat. F3
– 2 kom. PP-723-SI – Velika bereta – kat. F3
– 1 kom. PP-715-SI – Zeus – kat. F3
– 1 kom. PP-722-SI – Na divjem zahodu – kat. F3
– 1 kom. PP-724-SI – Modri panter – kat. F3
– 1 kom. PP-713-SI – Pirati – kat. F3
– 1 kom. PP-650-SI – Šerif – kat. F3
– 1 kom. PP-681-SI – Tsunami – kat. F2
– 1 kom. PP-672A-SI – Ples v maskah – kat. F3
– 1 kom. PP-641-SI – TNT – kat. F2

Kaj je dovoljeno na tem področju?

Tisti,  ki se uporabi pirotehničnih  izdelkov ne morejo odreči, naj izdelke kupujejo le v  trgovinah,  ki  imajo  za  prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva  za  notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE,
dobro  pa  naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati
fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

*na sliki prizor po operaciji v UKC Ljubljana

oh-teater-vojnik-polsi-klik