Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S premiere avtorske predstave mladih šentjurskih pesnic Dolih na Zemlji


literarni_vecer_aktivator_november_2016
Šentjurski Aktivator sta napolnili mladi pesnici. Foto: MC Šentjur.

Minuli petek so se obiskovalci šentjurskega Aktivatorja zabavali na večeru mladinske ustvarjalnosti in kulture, zahvaljujoč mladima šentjurskima pesnicama Tanji Seničar in Anji Keše.

Na Kulturnem prepihu, 11. novembra, sta Tanja in Anja pripravili svojo prvo samostojno predstavitev svoje poezije oziroma literarni večer. Poleg njunih najljubših pesmi so si obiskovalci ogledali še njuno najnovejšo delo, ki predstavlja še eno plat pesniškega ustvarjanja, in sicer uprizoritvena poezija. Gre za dramatizacijo poezije, ki sta jo naslovili Dolih na Zemlji. Pesnici sta jo tudi sami uprizorili in v kratki predstavi na duhovit način predstavili svoj pogled na aktualne družbene probleme. Izpostavili sta predvsem vedno večjo zasvojenost ljudi s pametnimi telefoni ter na problem onesnaževanja okolja.

K sodelovanju sta povabili tudi tri mlade talentirane igralke in plesalke, ki so pomagale pri izvedbi programa. Janja Flis, Ana Majcen in Maja Planko so uvodoma prebrale njune pesmi, nato pa so kot plesalke, pripovedovalke in statistke prispevale svoj del pri dramatizaciji Dolih na Zemlji.

Kdo sta Tanja in Anja?

Tanja Seničar je svojo prvo pesem napisala v 2. razredu kot 8-letna deklica. Začelo se je spontano. Učiteljica je nekega dne učencem za domačo nalogo naložila, da napišejo kratko poezijo. No, Tanji je to že v prvo odlično uspelo. Tako je bila bogatejša za novo pohvalo učiteljice in za nov hobi. Od takrat dalje je namreč redno sodelovala pri ustvarjanju šolskih prireditev kot avtorica pesmi, kasneje v višjih razredih pa tudi kot scenaristka nekaterih šolskih prireditev.

Svoje uspehe je dosegla tudi s sodelovanjem  na različnih literarnih natečajih, na katerih je prejela več priznanj. Največji uspeh pa je dosegla na nacionalnem natečaju Rima Raja, na katerem je bila njena pesem uvrščena med 15 najboljših v Sloveniji.

Tanja je bivša učenka OŠ Hruševec Šentjur, sedaj pa je dijakinja Gimnazije Celje Center. Njena želja pa je postati psihologinja.

Anja Keše je prav tako bivša učenka Osnovne šole Hruševec Šentjur. Tudi pri njej je bila za začetek ustvarjanja ključna Učiteljica, ki jo je povabila, da se prijavi na literarni natečaj.

Napisala je pesem Ljubezen je bolezen, se prijavila na natečaj in bila izbrana med najboljše. Za nagrado je njena pesem natisnjena v publikaciji z naslovom Rima Raja. Tudi Anja je od takrat dalje svojimi pesmimi redno sodelovala na šolskih prireditvah. Sedaj je dijakinja prvega letnika gimnazije Lava. Po poklicu pa želi postati učiteljica.

POGUM IN SVOBODA (Tanja Seničar)Pogumen ni tisti, ki se ne boji

ampak tisti, ki si živeti želi.

Tisti, ki stori, kar je prav,

pa naj bo to še tak bavbav.

 

Pogumen je tisti,

ki živi, za srečo drugih ljudi.

Tisti, ki ne spi,

ker pazi nate tudi sredi noči.

 

Svobodne so ptice, ki letijo,

in ljudje, ki odpustijo.

Svobodna je misel pesnika

ter tudi vest grešnika.

 

Konji, ki dirjajo,

sveče, ki gorijo.

Sonce, ki sije,

dež, ki lije.

 

Vsi so svobodni!

Pa smo tudi mi?

To ve le tisti,

ki dal nam je te misli.

SVOBODA, KI TO NI (Anja Keše)Svoboda vesolja, svoboda ljudi,
oh te stvari, ki vsak jih želi.
Gledamo v filmih, poslušamo v pesmih,
kako vsi mladi od doma bežijo,
da svojo svobodo si zgradijo.

A pa je res tako?
Da nam na svobodi bolje bo.
Mogoče že. Pa vendar isto ni,
kot če doma na toplem si.

Ptice odletijo, se od staršev odselijo.
Tudi mi bi šli po svoje, saj to res tako lahko je.
A varstvo, ki ga vsi dobijo s svobodo gre adijo.

Ko si samostojen, v svetu je drugače.
Nikogar ni, da z njim delil bi del pogače.
Nikogar, ki bi te vodil,
da to temo bi prebrodil.

 

 

Vabilo mladim ustvarjalcem

Mladinski center Šentjur, v sodelovanju z mladimi ustvarjalci iz občine Šentjur, že četrto leto organizira Kulturne prepihe. Namen teh prireditev je, da se mladi predstavijo širši javnosti in najdejo nove možnosti za nadaljnja sodelovanja. Tako vabimo vse, ki ste aktivni na katerem koli kulturno umetniškem področju, da se nam pridružite in v sodelovanju z nami pripravimo nov in uspešen Kulturni prepih.

vstopnice-javsnik-polsi