Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski reševalci odlični na tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli


ekipa_nmp_smarje_1Ekipa nujne medicinske pomoči ZD Šmarje pri Jelšah (Nassib Aurora, dr. med. spec. druž. med. in reševalca Arzenšek Primož in Peter Černezel) se je letos že petič zapored udeležila strokovno-izobraževalnega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči na Rogli, ki je bilo prvič organizirano leta 2007, na pobudo ZD Slovenske Konjice – službe za NMP, v sodelovanju z Sekcijo reševalcev v zdravstvu in Slovenskim združenjem za urgentno medicino.

Tovrstna tekmovanja so v prvi vrsti organizirana z namenom izobraževanja, druženja in izmenjave izkušenj reševalcev. Potekajo tako, da ekipe intervenirajo na različnih dogodkih – prometnih nesrečah, masovnih nesrečah, poškodbah, internističnih stanjih ipd.

Na dogodkih se ekipe srečujejo s pacienti – igralci, sodelujejo tudi gasilci in policija, saj se organizatorji trudijo, da ekipam nudijo čim bolj realne scene. Določen del tekmovanja poteka s pomočjo lutk, vsako leto pa tekmovalce čaka tudi pisni test.

Enote so se tudi tokrat spoprijele z različnimi scenariji, ki pa so bili pod strogim sodniškim ocenjevanjem. Ena izmed letošnjih vaj je bila nenapovedana aktivacija ekip na situacijo “AMOK”, v kateri je sodelovalo neznano število strelcev (eden ali več) ter neznano število poškodovanih oseb.

ekipa_nmp_smarje_2

Šmarčani odlični v petkovem in sobotnem delu

Sicer pa so morali sodelujoči pokazati znanje in iznajdljivost pri petkovem oživljanju nosečnice, poškodbi z električnim tokom v jašku, zastrupitvijo oz. samomorilnimi nameni, prometni nesreči z 10 udeleženci, pomoči oboleli osebi v poštnem uradu, med napadom oboroženih roparjev, ki ustrelijo varnostnika in požaru ter eksploziji v romskem taboru.

Sobotni dan je prinesel še več “situacij za reševanje” in sicer pomoč gluhonemi osebi, ki z bombami razstreli ekipo, sestavljanje medicinske opreme in prevoz ekipe z vozičkom za prevoz prtljage, pisni test, padec otroka z višine, oživljanje pri predoziranju z drogami ter hud astmatični napad.

Ekipa šmarskih reševalcev se je zagrizeno borila in na koncu so si med šestnajstimi sodelujočimi ekipami z zdravnikom priborili odlično 5. mesto. Slednje je dokaz dobrega dela, saj so bili uvrščeni v skupini “velikih” ekip NMP (prvo mesto si je priborila ekipa PHE Celje, drugo ZE Specialne policijske enote, tretje PHE Kranj, četrto PHE Ljubljana, peto ZD Šmarje pri Jelšah in šesto PHE Maribor).

Vir in foto: PČ, ZD Šmarje pri Jelšah

pivo-struna-polsi