Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Šentjurskem letos 1.754 osnovnošolcev in 726 vrtičkarjev


energetska sanacija os franja malgaja sentjur 2015V šest osnovnih šol s štirimi podružnicami v Občini Šentjur danes vstopa skupno 1.754 učencev in gre za rekordno generacijo zadnjega desetletja (lani 1.703, predlani 1.690, 2013 1.644…).

Največ učencev, skupno 512, bo obiskovalo OŠ Franja Malgaja Šentjur, od tega 437 matično šolo, 75 pa POŠ Blagovna. Sledi OŠ Hruševec Šentjur s 407 učenci, od tega ima 20 učencev POŠ Kalobje. Skupno 274 učencev bo obiskovalo OŠ Slivnica pri Celju, od tega 34 POŠ Loka pri Žusmu in 23 POŠ Prevorje. OŠ Dramlje ima letos 223 učencev, OŠ Blaža Kocena Ponikva 218, OŠ Planina pri Sevnici pa 122 učencev.

Šentjurske šole imajo letos skupno 220 prvošolcev, toliko kot v rekordnem šolskem letu 2014/15, lani 199. Statistika napoveduje, da bo naslednje leto generacija prvošolčkov nekoliko manjša.

67 prvošolcev bo obiskovalo OŠ Franja Malgaja Šentjur, 48 OŠ Hruševec Šentjur, 38 OŠ Slivnica pri Celju, 29 OŠ Dramlje, 26 OŠ Blaža Kocena Ponikva ter 14 OŠ Planina pri Sevnici.

INVESTICIJE V ŠOLSTVO

Na področju šolstva, za kar občina  v letošnjem proračunu namenja kar 9,5 %vseh prihodkov, se izvajajo večje investicije – celovita obnova strehe starega objekta OŠ Franja Malgaja Šentjur in gradnja prizidka k objektu POŠ in enote vrtca Blagovna. Na POŠ Kalobje se predvideva zamenjava oken in sanacija dimnika. Na ostalih šolah so se sproti izvajala redna vzdrževalna dela (nakup opreme in preureditev nekaterih  učilnic, pleskanje učilnic, popravila opreme in objektov…).

Občina Šentjur v letošnjem šolskem letu organizira šolske prevoze za 863 otrok po šolskih okoliših.

VPIS V ENOTE VRTCA ŠENTJUR

 Za šolsko leto 2016/2017 je v 41 oddelkov enajstih enot Vrtca Šentjur skupno vpisanih 726 otrok, pri čemer so upoštevani tudi tisti otroci, ki se bodo v vrtec vključili v septembru. Od tega je 682 novincev iz Občine Šentjur in 44 iz drugih občin. Skupno je letos novincev, torej otrok, ki gredo prvič v vrtec, 193, od tega 179 iz Občine Šentjur ter 14 iz drugih občin. Na čakalni listi je trenutno 13 otrok, od tega 3 otroci iz drugih občin.

PROMETNA VARNOST

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Šentjur (SPV) je na seji 25. avgusta po besedah predsednika Franca Bevca ocenil, da je varnost v cestnem prometu v občini ugodna, kljub rahlemu porastu števila prometnih nezgod. Razveseljiv je podatek, da v okolici šol in na poteh do njih, ni bilo prometnih nezgod z udeležbo otrok.

Od prejšnjega šolskega leta se v okolici šol ni nič bistveno spremenilo, le osnovni šoli Franja Malgaja v Šentjurju in podružnica na Blagovni bosta še kakšen mesec dni deloma gradbišči, kar bo nekoliko spremenilo dostop do objektov, na samo odvijanje cestnega prometa pa vpliva naj ne bi bilo.

V šolah bodo otroke seznanili z načrtom šolskih poti in jih opozorili na pasti, ki jih lahko srečujejo na teh poteh. Na prvih roditeljskih sestankih bodo učitelji in policisti o tem spregovorili tudi s starši. Staršem prvošolčkov bodo za pomoč pri vzgoji izročili knjižico Prvi koraki v svetu prometa. Prvošolci bodo prejeli rumene rutice in kresničke.

Vzdrževalci cest so obnovili talno prometno signalizacijo (prehodi za pešce, napisi ŠOLA, itd). Policija in redarstvo sta poostrila nadzor hitrosti vožnje mimo šol. Policisti bodo opravili tudi nadzor prevozov s šolskimi avtobusi.

Na začetek šole s prisotnostjo na cestah opozarjajo policisti, redarji, predstavniki SPV, rdečega križa, prostovoljci in dijaki šolskega centra Šentjur. Najmlajšim in tudi najmanj izkušenim, bodo na nevarnih točkah nudili pomoč pri prečkanju cest in jih tudi opozarjali na nepravilnosti.

ŽUPANOVE AKTIVNOSTI O PRVEM ŠOLSKEM DNEVU

Župan mag. Marko Diaci bo 1. in 2. septembra, obiskal vse osnovne šole in podružnice v Občin Šentjur ter pozdravil učence ter ponekod tudi vrtčevske otroke. Poseben pozdrav bo veljal vsem prvošolcem, ki jim bo župan v spomin na vstop v šolo podaril slikanice Kraljica Sončnica in Sončni kralj. Županov nagovor ob prvem šolskem dnevu :

VARNE TOČKE

V Občini Šentjur so v večjih središčih, kjer se nahaja šola vzpostavljene varne točke, kamor se lahko otroci zatečejo, če se na poti domov ali v šolo znajdejo v stiski in potrebujejo pomoč odraslih, in sicer je teh 10 točk v/na: Dramljah – trgovina Kea; Šentjurju – knjižnica, mladinski center, policijska postaja; Kalobju – Gostilna Erjavec; Prevorju – Kava bar Jasmin; Ponikvi – kmetijska zadruga; Gorici pri Slivnici – Gostilna Lesjak, Loki pri Žusmu – Tim Bar; Planini pri Sevnici – trgovina Kea.

sekstakord-polsi-2016