Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Konjerejsko popoldne v Gorici pri Slivnici z blagoslovom konj (foto, video)


DSC07336V nedeljo je v Gorici pri Slivnici potekalo 18. tradicionalno žegnanje konj s konjerejskim popoldnevom. Zbrani so si lahko ogledali tekmovanje v spretnostni vožnji za hladnokrvne in toplokrvne konje v zapregi z zapravljivčki, posebej pa so svoje spretnosti pa so pokazali tudi jahači. 

Preteklo vroče nedeljsko popoldne so na svoj račun prišli vsi ljubitelji ene izmed najplemenitejših živali – konja. Tega od nekdaj povezujejo z močjo, svobodo, lepoto, božanskostjo, plemenitostjo in potovanjem. Skorajda ni mitologije na svetu, v kateri konj ne bi igral pomembne vloge: Nordijski bog vojne Odin jezdi na žrebcu z osmimi nogami, hindujsko božanstvo sonca Surya potuje v kočiji, ki jo vlečejo iskri žrebci, vpreženi pa so tudi v Apolonov voz v grški mitologiji. Znanstveniki so ugotovili, da nobena druga žival ni toliko prispevala k razširjanju civilizacije, kot prav konj. Človeštvu je služil tako v vojnah kot pri agrikulturi, produktivnosti in mobilnosti. Konja kot sveto žival še danes časti mnogo kultur.

V Gorico pri Slivnici se je na blagoslov s svojimi lepotci napotilo mnogo konjerejcev, prireditve pa se je udeležilo tudi obilo drugih. Župnik Marko Šraml je pred samim blagoslovom zbrane pozval k minuti tišine za vse preminule živali, saj kot sam pravi, vse konjerejce boli izguba te plemenite živali. Sledil je blagoslov in hranjenje vsakega konja s kosom kruha, pomočenega v sol.

V drugem delu nedeljskega druženja so si zbrani lahko ogledali tekmovanje v spretnostni vožnji za hladnokrvne in toplokrvne konje v zapregi z zapravljivčki ter prikaz spretnosti jahačev.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije

K. S.

muri-polsi-klik