Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinski poklon glasbenemu velikanu


franz liszt rogaskaNa predvečer godu sv. Ane je pred 170 leti v takratni obliki zdraviliške dvorane v Rogaški Slatini koncertiral skladatelj, pianist, dirigent, glasbeni učitelj in klavirski virtuoz Franz Liszt.

Nani Poljanec iz Ljudskega muzeja Rogaška Slatina je zapisal, da je Liszt je s svojim služabnikom in mecenom Lannoyem prispel v kraj, 23. julija 1846 in čez dva dni odigral svoj veličasten koncert za katerega so še danes ponosni, da se je zgodil ravno tukaj. Stroški Lisztovega koncerta so znašali cca. 600 goldinarjev, kar je bil lep honorar saj je v istem času virtuoz Paganini zaračunaval v velikih mestih 1000 goldinarjev. Franz si je tistega poletnega dne nadel eno izmed svojih prekrasnih 365 kravat, ki jih je imel v svoji zbirki in Rogaška Slatina se je dolga leta hvalila z njegovim koncertom, kar lahko začutimo še danes.

Natanko 170 Zemljinih obratov okoli središča naše galaksije so v Rogaški Slatini izvedli poklon tej obletnici. Za belimi in črnimi tipkami je tokrat sedel mlad virtuoz Nejc Kamplet, ki je številno občinstvo popeljal v sredo 19. stoletja. Koncert se je začel s sonato Friderika Chopina št. 3 v H molu, opus 58, saj sta bila Liszt in Chopin ob tem, da sta bila velika glasbenika, tudi velika prijatelja.

*na sliki, ki jo je objavil Zgodovinski arhiv Celje, je zapis iz hotelske knjige gostov, kjer so zabeležili prihod glasbenega genija

seviqc-polsi-klik