Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šolsko leto zaključili tudi udeleženci UTŽO Šentjur


tanja turnsek junij 2016
Utrinek s predavanja Tanje Turnšek

Koncept Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) spodbuja aktivno staranje, vseživljenjsko učenje, ustvarjanje medgeneracijskih praks, usposabljanje za osebnostno rast in dejavno vključevanje različnih skupin starejših odraslih v družbo in okolje.

Pod okvirom LU Šentjur že več let deluje UTŽO, ki pokriva območje celotne Občine Šentjur ter starejšim ponuja raznovrstne programe, izmed katerih so najbolj opazna četrtkova srečanja v obliki različnih predavanj, delavnic in seminarjev.

Z junijem se zaključuje šolsko leto 2015/2016, ki je bilo pestro, saj so udeleženci pridobivali nova znanja na področju zdravja, kulture, ustvarjanja, udeleževali so se potopisov in spoznavali svojo občino tudi preko ekskurzij. Rdeča nit zadnjih treh srečanj pa sta bila osebna rast in sproščanje.

Mojca Bobnar je na predavanju Življenje na preizkušnji spregovorila o tem, kako si pomagati, ko nastopijo težji trenutki. V sodobnem času se zdi, kot da včasih ne obvladamo življenja, kar nas pripelje do neprijetnega občutka tesnobe, strahu, lahko tudi depresije. Poraba zdravil za depresijo namreč kaže, da je teh težav vedno več. Mojca je slušateljem svetovala, da moramo predvsem iskati in uresničevati lastne smiselne naloge, ki nam jih življenje prinaša na pot. Kajti, kot je dejal Harvey Cushinga: »Edini način, da lahko v življenju zdržite je, da imate vedno neko nalogo, ki jo je potrebno dokončati!« Kljub temu, da je to včasih povezano z naporom, tudi s trpljenjem, nam na koncu vedno prinese občutek uresničitve, zadovoljstvo ter posledično telesno zdravje.

Mojca je omenila tudi velik problem, da se o tovrstnih težavah težko govori. Človek lažje spregovori o vseh drugih boleznih, ki niso psihološkega izvora, kar lahko tovrstne težave še poslabša. Vsem je svetovala, da o svojih občutkih spregovorijo in se o tem pogovarjajo brez sramu.

§ § §

Tanja Turnšek, predavateljica, ustanoviteljica in idejni vodja Centra za kakovost življenja pa je izvedla predavanje na temo partnerstva in medsebojnih odnosov. Tanja pravi, da se vse začne z ljubeznijo do nas samih in sprejemanja tega kdo smo. Šele ko bomo začeli gojiti ljubezen od znotraj, bomo v svoje življenje pritegnili ljudi, ki se bodo ujemali s to našo energijsko frekvenco. Slušatelje je nagovorila, da se na poti ustvarjanja toplih in zadovoljnih odnosov pomirijo s svojo preteklostjo, še posebej z odnosi s starši in družinskimi člani. Ti odnosi predstavljajo temelj za vse nadaljnje odnose, partnerske in prijateljske. Bodimo iskreni, kaj nas je prizadelo in bodimo pripravljeni, da razrešimo te konflikte ter odpustimo ljudem, ki so nam zadali bolečino. Na koncu pa verjemimo, da čudoviti partnerji in prijatelji zares obstajajo. Trudimo se prepoznavati in verjeti v dobro v ljudeh, četudi zaradi preteklih izkušenj to težko začutimo. Tanja pravi, da se vsa naša prepričanja izrazijo v energiji, energija pa v realnosti, zato je pozitivna naravnanost izjemnega pomena.

Tanja v svojem centru ponuja različne programe in svetovanja, ki so naravnani celostno, povezujejo um in telo, in se začnejo pri odkrivanju ter odpravljanju vzrokov težav, ki jim sledi vzpostavljanje ravnovesja v telesu in življenju. Svoje slušatelje nagovarja, da stopijo iz vloge žrtve, se nehajo pritoževati, opravljati, soditi ali obsojati  ter sprejmejo odgovornost za svoje življenje ter postanejo svoj vir sreče in zadovoljstva.

§ § §

Darja Kos pa je predstavila kako se sproščati ob barvanju meditativnih pobarvank in poslušanju meditativne glasbe. Gre za pobarvanke, ki so v zadnjem času osvojile mnoge in delujejo pomirjujoče, krepijo pozornost ter odganjajo tesnobo. Preko barvanja razvijamo motorične sposobnosti ter se lahko znova povežemo z otrokom v nas. Knjige s pobarvankami za odrasle so že nekaj časa ene izmed najbolj prodajanih knjig, barvanje kot terapija pa se uporablja tudi v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Udeleženke delavnice so barvale različne mandale in slike z motivi iz narave, različne živali in rastline. Pobarvanke se razlikujejo po stopnji težavnosti – še posebej tiste, ki vsebujejo veliko manjših detajlov, pa zahtevajo visoko mero koncentracije in vztrajnosti.

sok-crvena-polsi-klik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vsa predavanja so bila tudi del Tedna vseživljenjskega učenja 2016, ki bo trajal še vse do konca meseca junija in ga območno koordinira LUŠ.