Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Polju ob Sotli izvedli tradicionalne vaške igre


vaske_igre_polje_ob_sotli_2016_1Člani društva DZP so v Športnem parku v Polju ob Sotli pod streho spravili že četrte kmečke igre. Sedem ekip se je pomerilo v spretnostnih igrah s pridihom kmečkih opravil, začetek iger pa je bil tradicionalno v znamenju košnje na roke. Na koncu so slavili člani ekipe iz Polja ob Sotli, zagotovo pa tudi organizatorji, saj so igre poleg tekmovalcev pritegnile še veliko obiskovalcev.

Tradicionalno so se kmečke igre v Polju ob Sotli pod taktirko članov društva DZP začele s prikazom košnje in raztresanjem. Letos so kosili Rudi Ivačič, g. Bevc in Maksi Bunšek. Prvi je koso v roke sicer prijel župan Peter Misja in z nekaj rezi odprl igre ter dokazal, da mu niso tuja niti kmečka opravila.

Koso pa e v roke vzel še častni član društva, 86-letni Viktor Ratajc, ki mu košnjo na roke lahko zavida marsikateri »mladec«. Pohvaliti pa je vsekakor treba tri glavne kosce, ki so pokazali, kako teče košnja v skupini, ki je bila nekoč na travnikih običajna.

vaske_igre_polje_ob_sotli_2016_2

 

Še pred samo košnjo je vse zbrane pozdravil predsednik društva DZP Stanko Dervarič, ki je bil vesel, da so se ponovno zbrali v velikem številu, in je vsem zaželel veliko zabave, bodisi ob tekmovanju bodisi ob spremljanju iger. Zbranim je lep dan zaželel še župan Peter Misja, ki je tudi sam član društva in je vesel, da v društvu organizirajo toliko različnih aktivnosti.

SLAVILA EKIPA POLJA OB SOTLI

Po košnji so se začele igre. Letos je tekmovalo sedem ekip. Člani ekip Buče, Prebrisanci s Trebč, Polje ob Sotli, Lastnič, Gobarsko društvo Kozjansko Kozje, DZP in podmladek DZP so se pomerili v žaganju, molži, valjanju bale, vožnjo slaloma s samokolnico, smučanju po travi in metanju jajc. Da je šlo vse, kot mora iti, je skrbel sodnik Marko Jurak, Danilo Čepin pa je prevzel vlogo povezovalca dogajanja.

Tako tekmovanje kot gledanje iger je bilo zelo zabavno, ekipe so imele svoje navijače in šele zadnja igra je dala zmagovalca. Seštevek točk je pokazal, da so bili najboljši člani ekipe iz Polja ob Sotli, drugo mesto so zasedli Prebrisanci s Trebč, tretje mesto pa ekipa Lastniča. Sledile so ekipe: Buče, Gobarsko društvo Kozjansko Kozje, DZP podmladek in DZP. Poleg tekmovanja je med obiskovalci vseskozi vladalo prijetno vzdušje. Igral je domači ansambel Sršeni, pridni kuharji društva DZP so skrbeli za hrano, vseskozi pa je bila na voljo še hladna pijača, tako da resnično ni manjkalo prav ničesar.

vaske_igre_polje_ob_sotli_2016_3

 

Po končanem tekmovanju sta predsednik društva Stanko Dervarič in župan Peter Misja najboljšim podelila pokale, na pomoč pa jima je priskočil še župnik Jožef Rogač. Posebno nagrado je prejela ekipa DZP podmladek, ki ji je župan podaril pet brezplačnih vstopnic za kopanje v Termah Olimia. Ekipo so namreč sestavljali osnovnošolci in srednješolci, ki tudi sicer zelo aktivno sodelujejo pri vseh aktivnostih društva.

Sandra Javeršek iz ekipe Prebrisanci, ki je bila najboljša v molži, je prejela poseben stolček, ki ga je naredil častni član društva Viktor Ratajc. Slednji je županu in predsedniku društva ob koncu iger podaril še vsakemu svoj miniaturni klopotec, najbolj prizadevna članica društva, Nataša Povalej, pa je prejela kuhinjski valjar.

Stanko Dervarič je ob koncu veselo dejal, da je bil zelo zadovoljen ne le s potekom iger, temveč tudi z odzivom tako tekmovalcev kot gledalcev. Skupaj s sočlani je hvaležen Občini Podčetrtek in Milanu Gradišku, ki so jim finančno priskočili na pomoč, in prav vsem, ki so kakorkoli pomagali in poskrbeli, da so pod streho spravili še četrte kmečke igre.

Pripravila: Z. I., OKo, fotografije: Darja Juričan