Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje: Moja zgodba – biti krščen, ljubiti islam in imeti Slovenko za ženo (video)


Nataša in Vael Hanuna
Nataša in Vael Hanuna

Minuli četrtek je v Škofijskem domu Vrbje potekalo predavanje z naslovom Moja zgodba – biti krščen, ljubiti islam in imeti Slovenko za ženo. Predavanje sta vodila zakonca Vael in Nataša Hanuna.

Gre za predavanje v sklopu tedenskih srečanj, s katerimi želi Škofijska Karitas Celje širši javnosti predstaviti islam, njegove vrednote in kulturo, muslimanski svet, možnosti dialoga islama s krščanstvom.

Odraščanje v krščansko-muslimanski družini

Vael Hanuna je slovenski Arabec palestinskega očeta, rojen v Siriji, ki je odraščal v pozitivni krščansko-muslimanski družini. Njegova mati se ni nikoli odrekla krščanstvu, njegov oče pa je vedno spoštoval njeno vero in praznike. Tudi za veliko noč so tako pripravili potice in pirhe, kar je bilo domačinom nekoliko nenavadno, vendar so to tradicijo vsi sprejeli.

DSCN9172 (Kopiraj)To je ena sekularna država, ki spoštuje islam in krščanstvo,” je povedal Hanuna, ki ga pogosto boli negativna konotacija beguncev in označevanje muslimanov kot teroristov. “Niso vsi to zakrivili. Vsak dela po svoje,” je komentiral.

Tudi njegova mater je spoštovala vse muslimanske praznike, je pa krstila vse svoje otroke. Z Natašo sta se nato v Sloveniji tudi cerkveno poročila. Sam se sicer opredeljuje za pripadnika islama, ki pa se zelo rad izobražuje o krščanstvu.

“Drug drugega lahko samo bogativa”

Njun odnos bi lahko označili za izjemno pohvalen. On je po duši musliman, ona pa je kristjanka, sicer tudi katehistinja. Kljub temu, da gre iz tega vidika za veliko razliko v njunem odnosu, pa sta ravno vse te kulturne in verske razlike vzela za svojo prednost. Spoštujeta religijo drug drugega, se medsebojno podpirata in odprto komunicirata o vsem.

Jaz sem katehistinja, zaposlena na Župnijski Karitas, tako da sem z vsem srcem kristjan. Moram pa reči, da se je moja osebna vera zelo poglobila, odkar sem poročena z njim /…/ Marsikaj iz islama počrpam … za mojo vero pomembnega,” je ob tej priložnosti dodala Nataša Hanuna.

Tudi Vael se brez dvoma strinja s tem, da ju ravno njune medsebojne razlike bogatijo. Iz svojih verskih prepričanj črpata samo najboljše, pri čemer pa sta oba poudarila miroljubnost muslimanov.

Delo z begunci – kdo so v resnici?

DSCN9163 (Kopiraj)Zakonca Hanuna sta kot prostovoljca ogromno časa preživela na mejnem prehodu Obrežje, Vael je ob tej priložnosti razkril, pred čem sirski begunci dejansko bežijo. “ISIS ni islam, to je treba vedeti,” je poudarila Nataša.

“Morate to sprejeti, oni so pač taki. Ne moremo jim vsiliti našega življenja. Če bodo hoteli tu živeti, se bodo morali integrirati. Če živite celo življenje tako in ste rojeni tako, ne morate tega kar tako spremeniti,” pa je v nadaljevanju begunce pokomentiral še Vael. V drugi polovici predavanja je razkril še konkretne primere grozodejstev, ki se dogajajo v Siriji in hkrati opozoril, da je med begunci ogromno posameznikov iz drugih držav, ki so se jim enostavno priključili.

“Sircev je bilo na začetku 20 % in v Evropo jih ni prišlo čez 50 %, razen v zadnjem mesecu /…/ Zato je Evropa to ustavila (begunski tok), se je pa pri tem dogajala krivica Sircem. Maročani so izsiljevali s tem,” je razkril Hanuna.

Za konec je razkril še tragično dogajanje svojih bratov, ki so ostali v Siriji, pri čemer so tudi obiskovalci predavanja ostali brez besed. Njegova zgodb nam je tako v poduk, da pomislimo, preden obsojamo. Celotno predavanje si lahko sicer ogledate v spodnjem video posnetku.

Prihajajoča predavanja v Škofijskem domu Vrbje: (v video posnetkih si jih boste lahko ogledali tudi na Domovini):

5. maj 2016 ob 18:30

Wadie Kidess, sodni tolmač za arabski jezik, podjetnik in svetovalec: Pričevanje sirskega kristjana

12. maj 2016 ob 18:30

Tamara Antonaz, dolgoletna sodelavka MNZ v sektorju za azil: Azilna politika in integracijski ukrepi za begunce v Sloveniji

tabori-kozje-polsi-klik