Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjanski park obeležil 35-letnico delovanja (foto in video)


35_let_kozjanski_park_1Včeraj se je na Gradu Podsreda odvila slovesnost ob 35-letnici delovanja Kozjanskega parka, ustanovljenega leta 1981, takrat kot Spominski park Trebče. Slovesnosti se je poleg številnih visokih gostov udeležil tudi premier dr. Miro Cerar, ki je bil slavnostni govornik. 

Pred slovesnostjo pa so zaposleni v JZ Kozjanski park predstavili najpomembnejše dosežke in parkovne prakse v triinpol desetletni zgodovini parka. Po pozdravnem nagovoru direktorja Oršaniča, ki je predstavil novost – knjigo Naravni parki Slovenije, katere je tudi sourednik, so delo predstavili tudi vodja službe za splošne zadeve mag. Valerija Slemenšek, o letos uvedenem naravovarstvenem nadzoru je več povedala vodja službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor Mojca Kunst, Dušan Klenovšek je naštel, kaj vse lahko najdemo na območju Kozjanskega parka, več o zgodovini parka je povedala Barbara Ploštajner, ob koncu pa je Tatjana Kotnik najavila prihajajoči 4. festival ekološke hrane.

35_let_kozjanski_park_2

Kozjanski park najstarejše zavarovano območje v naši državi

Na prireditvi je direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršaič izpostavil, da je park, ki skupaj s Triglavskim narodnim parkom predstavlja najstarejše zavarovano območje v naši državi, v zadnjih letih prepoznaven po edinstvenem sožitju narave in človeka.

Po njegovih besedah so do točke, kjer so zdaj, prehodili trnjevo pot, orali so ledino, seveda pa so bili zaradi dobre parkovne prakse vzor številnim območjem. O razvoju parka je Oršanič povedal naslednje:

Kozjanski park zgleden primer sožitja med človekom in naravo

Kozjanski park pa je najbolj prepoznan po biotski raznovrstnosti, bogatem rastlinskem svetu, svetu gliv in živali. K sožitju človeka z vsem naštetim pa lahko pride preko vedenja, znanja, predvsem pa sočutnega in strpnega odnosa. Slednje je v nagovoru izpostavil tudi premier dr. Miro Cerar.

O zglednem primeru sožitja med človekom in naravo je Oršanič povedal:

Najbolj prepoznavni po biotski raznolikosti

Kozjanski park je v Sloveniji in širše v prvi vrsti prepoznaven po biotski raznolikosti, pa tudi ohranjeni naravi in naravnih vrednotah, bogastvu kulturne dediščine ter konkretnem uresničevanju trajnostnega razvoja, ki povezuje človeka z naravo in tradicijo s sodobnostjo. Seveda pa so tukaj še visokodebelni travniški sadovnjaki:

Na območju Kozjanskega parka po novem uveden naravovarstveni nadzor

Že na novinarski konferenci je vodja službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor Mojca Kunst novinarje seznanila, da so v letošnjem letu uvedli naravovarstveni nadzor, za katerega se je izobrazilo sedem zaposlenih v Kozjanskem parku. Več o tem nam je povedal direktor Oršanič:

Na slovesnosti tudi ministri, župani in ostali visoki gostje

Slovesnosti so se poleg premierja Cerarja udeležili tudi njegovi sodelavci, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Bruno Rednak.

35_let_kozjanski_park_3

Poleg omenjenih pa je bila prisotna tudi županja občine Kozje Milenca Krajnc, župan občine Podčetrtek in predsednik TZS Peter Misja, župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket, predstavniki posavskih občin, javnih zavodov in lokalne skupnosti.

Za kulturni program so poskrbeli člani Moškega pevskega zbora Kozjanski park Kozje, navdušili pa so tudi člani Brencl bande, Teater Papelito in učenci OŠ Bistrica ob Sotli.

eH 

polovicka_celje_klik