Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju izvedli delavnico Socialno podjetništvo – izziv ali priložnost


ra_sotla_delavnica_1Minuli torek je Razvojna agencija Sotla v sodelovanju z Kabinetom predsednika vlade RS in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v Šmarju pri Jelšah izvedla delavnico z naslovom Socialno podjetništvo – izziv ali priložnost.

V prvem delu je Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade, predstavil vladni strateški projekt spodbujanja socialnega podjetništva in zadružništva ter ekonomske demokracije, mag. Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa je predstavila podporne programe spodbujanja socialnega podjetništva in zadružništva oz. ukrepe ter razpise s tega področja. V Sloveniji je trenutno 136 registriranih socialnih podjetij, ki zaposlujejo okoli 0,7 odstotka vseh zaposlenih, kar je bistveno pod povprečjem v EU, ki znaša 6,5 odstotka.

V drugem delu so bili predstavljeni primeri dobrih praks. Dr. Marinka Vovk je predstavila prvo socialno podjetje v Sloveniji Center ponovne uporabe d.o.o., so.p., ki je bil registriran v občini Rogaška Slatina. Namen Centra ponovne uporabe je prenova, obnova, demontaža in priprava še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo.

Zadruga EKOCI COOP z.b., so.p., katero je predstavil Stojan Praprotnik, direktor RA Savinje, deluje na območju spodnje Savinjske doline in je konec leta 2015 v tovarni nogavic Polzela odprla prvo proizvodnjo iz Eko tekstila (izdelki iz konoplje).

ra_sotla_delavnica_2

 

Zadruga Dobrina z.o.o., so.p. je bila ustanovljena z željo, da prebivalcem v urbanem okolju nudi svež, sezonski, lokalni in zdrav pridelek. Zato so se povezali in s skupno ponudbo stopili na trg. Danes z lokalno hrano preskrbujejo številne obrate javne prehrane, v centru mesta imajo trgovino, svoje izdelke nudijo tudi preko sistema zabojčkov s svežo zelenjavo in sadjem, nudijo pa tudi kmečki catering, pove direktor zadruge Denis Ploj.

Mladinski center Dravinjske doline, so.p. deluje na področju mladine in kulture, vzpodbuja mednarodno mobilnost z namenom motiviranja mladih za samoaktivacijo. Poleg tega je MC Dravinjske doline ena izmed pisarn Stičišča nevladnih organizacij Savinjske regije, je povedala Neža Pavlič.

Delavnica je bila zelo dobro obiskana kar pomeni, da se ljudje zanimajo za področje socialnega podjetništva in zadružništva ter morebiti razmišljajo o razvoju podjetništva tudi v tej smeri.

Vir in foto: RA Sotla