Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Knjižnici Rogaška Slatina preživeli noč z Andersenom (foto in video)


noc_z_andersenom_rogaska_2016_1V Knjižnici Rogaška Slatina so se minuli petek že drugič zapored pridružili mednarodnemu projektu Noč z Andersenom. Pestro dogajanje so tokrat pripravili za otroke od 3. do 6. razreda osnovne šole, z druženjem so začeli v petek ob 18. uri in zaključili v soboto zjutraj. V projektu v Knjižnici Rogaška Slatina je sodelovalo 45 otrok in 6 mentorjev.

Danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen (1805 – 1875) je zagotovo najbolj prepoznaven po svojih raznolikih pripovedih, s katerimi vedno znova očara bralce. Poznan je bil po prijaznosti in ljubeznivosti, kar je zagotovo pripomoglo k njegovemu opazovanju in opisovanju vseh plati življenja, tudi tistih bolečih in manj lepih. Otrokom se je najbolj približal z iskrenostjo, s svojim življenjem in delom je pustil neizbrisen pečat generacijam po vsem svetu.

noc_z_andersenom_rogaska_2016_2

Andersen svojih potomcev ni imel, se je pa rad družil z otroki, mladim nadebudnežem naj bi iz papirja izrezoval različne like, ki so v pisateljevi domišljiji kmalu oživeli in dobili značaj – predvsem pa so se kot girlanda, kot mavrica vzpenjali od njega k otrokom in tvorili posebno vez. Svetovno slavo so mu prinesle pravljice, ki so bile prevedene v več kot 125 jezikov.

Noč z Andersenom letos že drugič tudi v Rogaški Slatini
V Knjižnici Rogaška Slatna so letos po odličnem lanskoletnem odzivu “andersenali” že drugič zapored in sicer 1. aprila 2016. Knjižnica se je tudi tokrat pridružila več kot 1500 knjižnicam po vsem svetu, ki na poseben način praznujejo svetovni dan knjige za otroke in rojstni dan svetovno priznanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Projekt, imenovan Noč z Andersenom, se odvija vsako leto ob koncu tedna, ki je najbližji njegovemu rojstnemu dnevu, 2. aprilu.

noc_z_andersenom_rogaska_2016_3

Otroci so noč preživeli v knjižnici ob prijetnem  druženju, ustvarjalnicah, pantomimi, karaokah. Po zbiranju so se najprej odpravili v župnišče, kjer so skupaj s članicami društva Gaja pripravili večerjo, pekli so pice. Po večerji so se v spremstvu policistov vrnili v knjižnico, kjer so izdelali ogromno Andersenovo drevo, zabavali so se s karaokami, pantomimo in gluhim telefonom, eden vrhuncev večera pa je bila postavljanje domin iz odpisanih knjig.

noc_z_andersenom_rogaska_2016_4

Sledil je počitek, praznovanje pa so zaključili z zajtrkom, na katerega so bili povabljeni tudi starši.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete direktorici Knjižnice Rogaška Slatina Nataši Koražija, ki nam je zaupala podrobnosti v zvezi s projektom, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z dogodka.

eH

Foto: arhiv Knjižnice Rogaška Slatina in eH

zenitev-sentvid-polsi-lik