Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje: Tekmujte v dobrem – predstavitev islama in njegovih vrednot (video)


Nazif el Topuz
Nazif el Topuz

Prejšnji četrtek je v Škofijskem domu Vrbje potekalo predavanje z naslovom Tekmujte v dobrem – predstavitev islama in njegovih vrednot.

Gre za predavanje v sklopu tedenskih srečanj, s katerimi želi Škofijska Karitas Celje širši javnosti predstaviti islam, njegove vrednote in kulturo, muslimanski svet, možnosti dialoga islama s krščanstvom.

Predavanje je vodil Nazif ef Topuz, imam islamske verske skupnosti, ki je obiskovalcem pojasnil več o izvoru islama, njegovih karakteristikah in življenju muslimanov.

Tekmujte v dobrem – predstavitev islama in njegovih vrednot

Nazif el Topuz je obiskovalcem Škofijskega doma Vrbje predstavil islam skozi prizmo dobrote. Islam je je monoteistična religija muslimanov, ki verujejo, da se je bog preko nadangela Gabrijela razodel preroku Mohamedu. Kot je imam že na začetku izpostavil: “Ni prostora za sovraštvo. Ni prostora za nestrpnost. Le za ljubezen.” In v tem kontekstu ima islam kot religija pozitivno konotacijo.

"Ni prostora za sovraštvo. Ni prostora za nestrpnost. Le za ljubezen."
“Ni prostora za sovraštvo. Ni prostora za nestrpnost. Le za ljubezen.”

V nadaljevanju se je el Topuz osredotočil na bistvene karakteristike islama. Beseda islaam je arabskega izvora in pomeni »pokorščino (bogu)«, s tem pa je povezan tudi izraz diin, ki obenem pomeni »način življenja« in »religijo«. Izvira iz besede salaam, kar pomeni “mir”. Nanaša se na popolno predanost bogu. Beseda musliman pomeni pokora, kar se nanaša na dobrega človeka. Muslimani namreč verjamejo, da smo vsi lahko dobri ljudje, islam pa hkrati uči, da vsak človek odgovarja za svoja dejanja in se posledično ne zateka k izvirnemu grehu.

Številni obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili el Topuzu.
Številni obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili el Topuzu.

Islam velja za drugo najbolj razširjeno veroizpoved na svetu. Trenutno število vernikov najhitreje narašča prav v islamu. V Sloveniji je trenutno cca. 50.000 muslimanov, el Topuz pa nas je podučil, da je na slovenskih tleh nekoč že stala džamija. Džamija v Logu pod Mangartom je bila prva in do danes edina džamija, ki je bila zgrajena na področju Slovenije.

Zgradili so jo bošnjaški pripadniki 4. bosansko-hercegovskega pehotnega polka Avstro-ogrske kopenske vojske, ki so bili poslani na soško fronto. Zaradi verskih potreb so, z dovoljenjem oblasti, novembra 1916 zgradili manjšo džamijo, ki je imela kupolsko streho in manjši štirikotni minaret.

Sledijo še številna drugi srečanja, ki bodo osvetlila življenje muslimanov in naše medsebojno razumevanje.
Sledijo še številna drugi srečanja, ki bodo osvetlila življenje muslimanov in naše medsebojno razumevanje.

Muslimani, za razliko od 10 zapovedi v krščanstvu, svojo religijo delijo na 6 sklopov, ki zajemajo vero v Alaha, vero v Alaha, vero v sv. knjige, vero v usodo itd. Verovanje namreč pomeni usodo, saj verjamejo, da bog uravnava prav vso dogajanje. Poenostavljeno, gre za izpolnjevanje božje volje. Prav tako muslimani verjamejo v življenje po smrti, kjer bo njihovo dosedanje življenje ocenjeno in jim omogočilo pot v raj. Smrt je po njihovem mnenju zgolj faza življenja.

Nazif el Topuz se je še dodatno poglobil v islam in njegove vrednote, kar pa si lahko podrobneje ogledate v celotnem videu s predavanja. Sicer pa vas vabimo tudi na dogodke, ki bodo v prihodnje potekali v Škofijskem domu Vrbje. Spremljajte koledar dogodkov na naši spletni strani.

Živeti pomeni srečevati se, srečati se pomeni spoznati drugega in prisluhniti njegovi zgodbi.


Prihajajoči dogodki v Škofijskem domu Vrbje:

14. april 2016 ob 18:30 (ogledali si ga boste lahko na Kozjansko.info)

prof. dr. Drago Ocvirk, teolog in religiolog: Dialog med islamom in krščanstvom – utopija ali realnost?

21. april 2016 ob 18:30

Vael Hanuna, Sirec palestinsko-slovenskega rodu, prevajalec: Moja zgodba – biti krščen, ljubiti islam in imeti Slovenko za ženo

5. maj 2016 ob 18:30

Wadie Kidess, sodni tolmač za arabski jezik, podjetnik in svetovalec: Pričevanje sirskega kristjana

12. maj 2016 ob 18:30

Tamara Antonaz, dolgoletna sodelavka MNZ v sektorju za azil: Azilna politika in integracijski ukrepi za begunce v Sloveniji