Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rubikova kocka kot tekmovalni izziv


rubik ponikva 2016

Sestavljanje ploskev na rubikovi kocki je priljubljena dejavnost za urjenje možganov. Najbolj zagreti rubikovci se lahko pri nas pomerijo na posebnih tekmovanjih. Državno prvenstvo v Sloveniji prirejajo peto leto zapored. V letošnji sezoni je na sporedu osem tekmovanj.

Tako so se na tekmi državnega prvenstva prejšnji konec tedna pomerili Osnovni šoli Blaža Kocena Ponikva, ki je že tretjo sezono zapored gostila tekmovanje za državno prvenstvo. Tokrat se je v vrtenju rubikove kocke in mehanskih ugankah preizkusilo 14 tekmovalcev v 10 disciplinah.

Eden od najboljših tekmovalcev v Sloveniji je Domen Antlej iz Dobja, ki se s to dejavnostjo ukvarja dobri dve leti.

Povezava k fotogaleriji

Rubikova kocka je poimenovana po madžarskem izumitelju, ki jo je svetu predstavil 1974. Kmalu je postala mednarodno priljubljena. Vsaka od devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv uganke je vrniti kocko v svoje izvirno stanje, kjer je na vsaki strani kocke vseh devet manjših kock enako pobarvanih. Rubikova kocka je v njeni domovini, na Madžarskem, del učnega programa.

*foto: Rubik klub Slovenija

polovicka_celje_klik