Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov velikonočnih jedi na Boču in na Juneževi domačiji (foto)


page (Kopiraj)Velikonočna sobota se za mnoge gospodinje, ki pripravljajo jedi za žegn, začne zelo zgodaj. Že od nekdaj velja, da moški del družine v soboto zjutraj odide po žegnan ogenj, s katerim potem doma zakurijo v domačo peč. Ogenj v hišo prinesejo s tlečo drevesno gobo, ki hišo odišavi, kristjane pa njen dim spomni na to, da se je Bog Mojzesu oglašal iz gorečega grma. Stari ljudje vedo povedati, da žene doma niso nikoli začele pripravljati velikonočnih jedi, dokler niso prinesli domov požegnano gobo, s katero so zakurili.

Velikonočne jedi imajo tudi poseben pomen, saj hren spominja na žeblje, pirhi predstavljajo grob (k žegnu nesemo vedno rdeče pirhe, ker spominjajo na kaplje Jezusove krvi), velikonočna šunka simbolizira Jezusovo telo, potica in kruh simbolizirata vstajenje. Poleg osnovnih jedi pa se v marsikateri velikonočni košarici skriva še kakšno živilo in največkrat so to priboljški za otroke, bodisi suho sadje ali čokolada.

DSCN3775-tile (Kopiraj)
Po velikonočni šunki je že 15. leto zapored zadišalo tudi na Boču pred cerkvico sv. Miklavža, pod ljudskim razpelom, kjer je jedi blagoslovil kostrivniški župnik Viktor Vratarič.

DSCN3827-tile (Kopiraj)Na Juneževi domačiji je jedi blagoslovil slatinski župnik Jože Vehovar.

DSCN3836-tile (Kopiraj)Naj bodo velikonočni prazniki polni dobrot in prijetnega druženja z najbližnjimi.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (spodaj).

f/t: J. C.