Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Brata Hartl uspešna na evropskem prvenstvu v karateju na Cipru


karate_evropsko_ciper_3Organizacija 43. kadetskega, mladinskega  & U21 evropskega prvenstva v karateju, je letos pripadla Ciprski karate zvezi in sicer se je tekmovanje odvijalo na jugozahodnem delu te otoške države. Ciper je sicer tretji največji otok v Sredozemskem morju in eden najbolj priljubljenih turističnih krajev. Od 5. do 7. februarja letos se je tako v Limassolu na Cipru z najboljšimi tekmovalci pomerilo 27 slovenskih reprezentantk in reprezentantov .

Kot standardna člana slovenske karate reprezentance sta se prvenstva udeležila tudi Bor in Jan Hartl, sicer člana Karate kluba Kozjansko in Obsotelje. Skupaj sta tekmovala kar v treh diciplinah. Bor Hartl je nastopil v kategoriji kadeti kate, medtem ko je Jan nastopil v kategoriji kadeti borbe -52kg. Skupaj z reprezentančnim kolegom pa sta zastopala slovenske barve še v katah ekipno, kjer kate sinhronizirano izvajajo trije tekmovalci hkrati. Skupinske kate veljajo za eno izmed najatraktivnejših disciplin v karateju.Za Jana je bil to krstni nastop na evropskih oz. svetovnih prvenstvih, medtem ko je Bor že nastopil na svetovnem prvenstvu v Indoneziji prejšnje koledarsko leto.

V petek, na dan začetka prvenstva, se je prvi izmed slovenskih reprezentantov na borišče podal Bor. V njegovi paradni disciplini kat se je v prvem kolu pomeril z avstrijskim kolegom in ga premagal z rezultatom 3:2. Za slavje nad prvo zmago pa ni bilo časa, saj ga je v naslednjem kolu že čakal danski prvak. S kato Empi in s petimi dvignjenimi zastavicami je Danca prizemljili in ga poslal iz dvorane naravnost skozi vhodna vrata. Sledil je obračun s favoritom prvenstva, Špancem, ki redko okusi poraz na tekmovanjih najvišjega razeda. Ob pomoči sodniškega lobija je proti Špancu izgubil, nakar je Španec v polfinalu izgubil s Turkom 3:2 in tako za trenutek razblinil Borove sanje  o evropski medalji.

karate_evropsko_ciper_1

Kot »outsider« je povsem neobremenjeno kmalu za Borom na ring stopil tudi Jan. Enako kot Bora v četrfinalu je Jana že v prvem krogu pričakal odličen španski reprezentant. Dogovor v strokovnem štabu je bil začeti počas, vseskozi držati distanco in potrpežljivo čakati na svojo priložnost. Na žalost se taktika ni izšla in Jan je moral priznati poraz z razliko treh točk, kar je za sploh prvi nastop na tekmovanjih tako visokega ranga soliden rezultat.

Po končanem prvem dnevu je v soboto, 6. 2., sledilo še tekmovanje v ekipnih bojih. Zbralo se je 15 najboljših reprezenatnc iz stare celine in med njimi tudi slovenska na krilih Bora, Jana in Sebata. Za fante, ki so kot ekipa opravili zgolj peščico treningov  je bilo to tekmovanje bolj test oz. preizkušnja njihove kompatibilnosti. Razen tega so nastopili v konkurenci s starejšimi tekmovalci, od katerih posamezniki štejejo do 17 let. V prvem kolu so se pomerili in izgubili z italijansko reprezentanco, ki jo vodi trikratni svetovni in devetkratni evropski prvak v katah, selektor Italijanske mladinske reprezentance, Lucio Maurino.

Od slovenskih reprezentantov se je najbolje odrezala mladinka, Maša Simonič, ki se je zavihtela na zmagovalni oder. Le malo je manjkalo in bi nas vse zbrane počastila s slovensko himno, osvojila je namreč odlično srebrno medaljo, za kar ji v imenu kluba in ljubiteljev športa nasploh, iskreno čestitamo. Kapo dol Maša!

karate_evropsko_ciper_2

Zahvala za vložen trud, potrpežljivost in motivacijo na treningih in športni poti obeh tekmovalcev gre v prvi vrsti družinskim članom in trenerjem, tako klubskim kot reprezentančnim. Posebna zahvala pa gre podjetju GES d.o.o, ki je krilo stroške poti in udeležbe evropskega prvenstva obeh mladih tekmovalcev.

Vir in foto: Andrej Hartl

winter-house-polsi-2016-klik