Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Živahna mladinska folklora na Šentjurskem – odslej z meščanskimi nošami (foto)


Mladinska folklorna skupina Lintvar z meščanskimi oblačili; foto: Gašper Gobec
Mladinska folklorna skupina Lintvar z meščanskimi oblačili; foto: Gašper Gobec

V Šentjurju se lahko pohvalijo z aktivno mladinsko folklorno skupino, ki ohranja izročilo naše tradicije. Njena posebnost je, da so v veliki meri mentorji sami sebi in da imajo godčevsko sekcijo. Na letnem nastopu v Ipavčevem kulturnem centru so v goste povabili folklornike iz belokranjskega Dragatuša.

Mladi šentjurski folklorniki, ki so si ime nadeli po mitološkem zmaju Lintvarju, ki je bojda strašil po Kozjanskem, so predstavili dva spleta plesov z območja Štajerske.

Prireditev je nosila naslov Od židanega gvanta do židane volje. Židana volja je predstavljala veselje, da so prišli do novih oblačil oz. gvanta, kar je za vsako folklorno skupino poseben praznik. Pred stoletjem je Alfonz Jurše fotografiral takratno življenje na Planini pri Sevnici. Nekdanji zdravnik in častni občan Janez Šmid je zbirko odkril in si tudi prizadeval, da je prišla v javnost.

Na prireditvi je območna izpostava podelila tudi Maroltove značke za 5, 10 oz. 15 let delovanja na področju folklore. Najbolj prestižne zlate značke so prejeli: Žan Arzenšek, Polonca Vengušt in vodja lintvarjev Tanja Gobec.

Na šentjurskem odru se je kot gostujoča skupina predstavila zasedba iz vasi, kjer je mladost preživel pesnik Oton Župančič. Prihodnje leto bodo obeležili že svojo 60-letnico, na Štajerskem pa so predstavili nekaj najbolj znanih plesov iz pokrajine ob Kolpi.

Mladi folklorniki so letni nastop na koncu začinili z netipičnim plesnim vložkom – s swingom.

Poleg omenjenih so se na odru predstavili tudi najmlajši folklorniki iz Osnovne šole Slivnica pri Celju in godci iz zasedbe Šentjurski muzikantje.

bR; foto: GGobec

polovicka_celje_klik