Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po “Slovenski muski” v Šmarju še Slovenska literatura od A do Ž


miska3V petek, 15. januarja, je Lado Bizovičar v kulturnem domu Šmarje pri Jelšah kar dvakrat zaporedoma gostoval s predstavo slovenska literatura od A do Ž.

Špas teatrova predstava režiserja Primoža Ekarta ni monokomedija, s skeči in recitacijami Ladu pomagata tudi igralca Jaša Jamnik in Jernej Čampelj.

Kar piše na uradni spletni strani komedije, povsem drži: »Skrb, da bi v predstavi lahko izvedeli kaj pretirano pametnega, je odveč.« Predstava Slovenska literatura več pove o slovenski duši in naši kulturi kot konkretno o literaturi. Odlomkov iz literature pa slišimo pravzaprav komaj kaj, in še tiste nekoliko s posmehom (mladi igralec Čampelj, ki jih želi recitirati, je ves čas tarča posmeha).

Poudarjanja, da Slovenci ne beremo (ali pa le trače in šund literaturo), je toliko, da je že kar nekoliko moteče. Zlasti v kraju kot je Šmarje, kjer je res poskrbljeno za bralno kulturo. Morda bi si nekoliko več želeli slišati tudi o Prešernu. Namigovanje na njegove žgečkljive verze, ki jih ne bomo našli v Poezijah, in opletanje z njegovim alkoholizmom vsevprek pač ni vrhunec komedije, še domiselno ne.

literatur2

V zaključku nam Lado sicer povsem resno položi na srce, naj čim več beremo, saj je naš jezik in z njim naša literatura še edino, kar nas loči od drugih narodov. Da smo brez slovenščine le malo bolj prijazni Hrvatje ali malo bolj leni Avstrijci. A poudari to po uri in pol smešenja prav te literature, ki nam jo zdaj priporoča, nekako ne odtehta.

Kljub šibkim točkam je predstava zabavna, razgibana in kratkočasna – sicer verjetno ne bi v istem večeru kar dvakrat do zadnjega kotička napolnila dvorane kulturnega doma. In kot vedno si je Lado z improvizacijo privoščil nekaj ljudi iz publike. Ob tem dodajamo samo še namig: na njegove predstave ne zamujajte, ne odhajajte vmes na WC in nikar ne sedajte v prvo vrsto – razen, seveda, če ste radi na tapeti.

L. Č.