Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski padalci uspešni na Hrvašem v natančnosti pristajanja


padalci_lintvar_hrvaska_1Prvi novembrski vikend po praznikih smo se padalci zbrali v hrvaškem Radoboju pri Krapini pod grebenom višje Strahinščice, na prav visokem vzletišču Malogorski, zelo primernim za prve višinske polete pri šolanju, kot za tekmovanja v natančnosti pristajanja. Slednje je tudi razlog, da se nas je zbralo tri ducate iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Češke, na odprtem prvenstvu, ki je štelo tudi za državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške, katero organizacijo sta prevzela lokalni klub Jasteb iz Krapine in DJP LINTVAR iz Šentjurja.

Vreme letošnjega novembra je bilo res čudovito in močna inverzija nam je dala lepe in mirne pogoje z zelo malo vetra – človek bi rekel, da ni za drugega kot se za “dol metat”, kar smo ta skoraj poletni dan počeli v Radoboju. Po podžupanovi otvoritvi in izžrebanih štartnih mestih smo pričeli tekmovanje ob 10 uri v upanju, da opravimo vseh šest serij, kar je tudi maksimum za slovensko državno prvenstvo. Ker je tekmovanje potekalo gladko in brez zapletov, smo ob 14.30 uri že končali 5 serij ter pričeli šesto po obratnem vrstnem redu, po trenutnih rezultatih – od najmanj spretnega do briljantno natančnega. Na prvih mestih so pričakovano zasedali Slovenci, kar je stalnica že desetletje tudi na najmočnejših tekmovanjih, kot so evropska in svetovna prvenstva.

padalci_lintvar_hrvaska_2Na koncu je slavil Matjaž Sluga ( Zlatorog Laško) z 12 centimetri, kar je njegovo že 6. osvojeno državno prvenstvo v zgodovini, drugo mesto je zasedel Damjan Čretnik (DJP LINTVAR), ki mu je zmanjkal le en centimeter za naslov (13 cm), tretje mesto pa Matjaž Ferarič (Čuk Dravograd) z 16 cm, sledila oče Duško Gorenc in sin Jaka ( oba Kanja Dolenske Toplice), ter Čeh Vachtl na šestem mestu.

padalci_lintvar_hrvaska_3Med puncami je slavila Čehinja Marketa Tomaskova, pred Mojco Pišek (DJP LINTVAR) in Madžarko Edino Szabone Koleszar.

Ekipno so slavili Čuki (Ferarič, Klokočovnik, Preložnik, Kumer) pred Lintvarji (Čretnik,Fekonja, Koler, Pišek) in Zlatorogi (Sluga, Svoljšak, Unuk , Gošte).

Na koncu smo podkrepili želodčke s dobrim “grahom”- pasuljem, ter ga tudi primerno zalili. Sledila je podelitev nagrad najboljšim. Stisk rok in podpora med tekmovalci govori o tem, da je tekmovalni duh dober in disciplina zelo zanimiva. Škoda le, da politične razmere v hrvaški letalski zvezi in hrvaškimi tekmovalnimi piloti ni omogočalo tekmovanja med Hrvati, saj so slednji zaradi birokratskih vonj bojkotirali tekmovanje in so sodelovali le kot udeleženci, njihovi pristanki na »palačinko« pa so bili pravi show za gledalce.

Posebnih pritožb ni bilo zaslediti, razen tega, da XXL majice ni bilo ter da kakšna viška klobasa v pasulju ne bi bila odveč. Sicer pa tekmovanje brez najmanjše nesreče, razen tiste, ko sta bližnje srečanje doživela kombija, ki sta vozila na vzletišče…no pa še to sta Slovenec in Hrvat bratsko rešila v kleparski delavnici po tekmovanju, kmalu pa sta bila opažena za šankom v lokalni gostilni.

Pripravil Damjan Čretnik – Društvo jadralnih padalcev Lintvar