Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju predstavili dolgo izgubljeno sonato


ipavcevi kulturni dnevi 2015 - znak

Sinoči so se v Šentjurju začeli letošnji Ipavčevi kulturni dnevi. Otvoritveni koncert v Ipavčevem kulturnem centru je postregel z koncertnim večerom s predstavitvijo prvič natisnjene notne zbirke Benjamina Ipavca – Serenada za klavir štiriročno.

Gre za nadaljevanje projekta, ki so ga na občini zasnovali s profesorjem Igorjem Deklevo v Ipavčevem letu 2008, ko so z njim izdali zgoščenko Klavirska romantika – skladbe Benjamina Ipavca. Na zgoščenki je bila prvič predvajana prav Serenada za klavir štiriročno, ki jo je pianist našel v glasbeni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana. Pod naslovom Sonatina in Menuet za klavir štiriročno se je skrivala prvotna različica uvodnih stavkov kasnejše orkestracije priljubljene Serenade za godala. Skladbe “Alla polacca” v kasneje izdani Serenadi ne zasledimo, pač pa je avtor v rokopisni zvezek kot tretji stavek uvrstil Andante z variacijami za klavir solo.

Širšemu krogu ljubiteljev in poznavalcev, predvsem pa mladim pianistom je s to izdajo prvič dostopna izvirna skladateljeva klavirska zasnova popularne Serenade. Gre vsekakor za biser naše klavirske romantike, ki se uvršča v evropsko usmeritev nacionalnih glasbenih gibanj konec 19. stoletja. V skladbah vseskozi lahko začutimo prisotnost slovenskega ljudskega melosa.

Nadaljnje štiri prireditve se bodo zvrstile do 3. novembra 2015.

ipavcevi kulturni dnevi 2015

 

kino_smarje_polovicka