Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S sedmega pohoda po kozjanskih sadovnjakih (foto)


pohpd_po_sdovnjakih_1Že nekaj dni pred sedmim Pohodom po kozjanskih sadovnjakih je bilo po prijavah jasno, da bo udeležba pohodnikov zelo pisana. Na nedeljski pohod Po kozjanskih sadovnjakih so prišli Primorci, Gorenci, Dolenci, Korošci, iz cele Štajerske in tudi nekaj domačinov. Lepo toplo sončno nedeljo 4 oktobra se je pohoda, ki je uvod v 16. enotedensko prireditev Kozjansko jabolko 2015,  udeležilo 140 pohodnikov iz cele Slovenije.

Pohodniki so se zbrali v Podsredi pri domu krajanov. Pred pričetkom pohoda sta jih v imenu soorganizatorjev pohoda pozdravila direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič in predsednik Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Ivan Šalamon. Po uvodnih pozdravih so se pohodniki z avtobusi odpeljali v Ortnice do vodnega izvira Toplice, kjer je bil start pohoda (249m/nv). V Ortnicah pri izviru potoka Buča sta pohodnike pričakala vsak na svoj način vnuk in dedi  družine Plevnik. Vnuk z igranjem na frajtonarico, dedi pa s predstavitvijo svoje vasi Ortnice in s pogostitvijo pohodnikov z domačo “slivovico”.

pohpd_po_sdovnjakih_2

 

Pohodniki prečkali pot XIV. divizije
Po napotkih pohodnikom, da je pohod voden in poteka izven označenih poti in da naj ne pobirajo kmetijskih pridelkov, katerih prebivalci še niso pospravili v kleti, so se pohodniki podali pod zaselkom Zdrhost navzgor do vaške ceste, pod vrhom Štuc (462m/nv) se spustili v Zeče pri Bučah, kjer so prečkali Planinsko pot XIV. divizije, ki iz Sedlarjevega vodi na Bohor. Iz Zeč pri Bučah so se preko pašnika in regionalne ceste povzpeli do Vinotoča Gruska v lasti družine Mramor na Vrenski Gorci. Tam je bil postanek za degustacijo vin v in na njihovi kmetiji pridelane hrane ter za zajtrk planincev, ki so morali vstati zgodaj, da so lahko prišli pravočasno na start.

Pohod tudi izobraževalne narave
V nadaljevanju so pohodniki postali pri Gruski jami, kjer je strokovna sodelavka Kozjanskega parka Barbara Ploštajner predstavila osamele kraške pojave v tem predelu Kozjanskega parka in povedala legendo o nastanku Gruske jame, ki jo domačini imenujejo tudi Puščavikova jama, v kateri je nekoč res v živel nek od ljubezni razočaran pušavnik.  Naprej je pot peljala pohodnike mimo Vinarstva Kunst na Vrenski Gorci, kjer jih je družina Kunst pogostila s svojimi vini. Po slovesu od prijazne družine se je pohod nadaljevali s hojo pod Krn vrha (440m/nv) do Kapele miru, prav tako še na Vrenski gorci.

pohpd_po_sdovnjakih_3

Po obveznem slikanju sta sledila sestop v dolino potoka Sušica in pod zaselkom Cerje vzpon v zaselek Sušica. Po makadamski gozdni cesti so planinci prišli do kolekcijskega sadovnjaka na Čerčkovi domačiji, kjer ima Kozjanski park gensko bazo tradicionalnih sort jablan in hrušk, bivališča za koristne organizme in gnezdilnice. V kolekcijskem sadovnjaku visoko debelnih kozjanskih jabolk in hrušk so sledile razlage strokovnih sodelavcev Kozjanskega parka Adrijana Černelča in Barbare Ploštajner o gojenju dreves, o “hotelih” za koristne organizme in o pticah, ki gnezdijo v sadovnjakih. Pred odhodom naprej pa je Kozjanski park pohodnike počastili z jabolčnim sokom iz kozjanskih jabolk in alkoholnimi napitki z dodanim različnim sadjem.

pohpd_po_sdovnjakih_4

Okrepčilo za vse pohodnike
V nadaljevanju pohoda je pot vodila pot zaselek Zaravno, od koder so nadaljevali s hojo po Pešpoti Podsreda in se po njej povzpeli na Stare Svete Gore nad Podsredo, od koder so sestopili ob obnovljenih kapelah Kalvarije do parkirišča pri Domu krajanov Podsreda, kjer je bil organiziran topel obrok hrane. Na koncu pohoda je sledilo povabilo na osmi Pohod po kozjanskih sadovnjakih, ki bo prvo nedeljo v oktobru naslednje leto in povabilo na blagoslov kapele, posvečene Sv. Frančišku Asiškemu, zavetniku narave. Za obnovo kapele je poskrbel Kozjanski park.

Podatki o poti: razdalja 13 km, zajeto območje 4,72 km2, skupaj vzpon 575m, skupaj spust 549m, največja višina 429m, najmanjša višina 243m. Skupaj 1,8 km asfaltirane poti, ostalo makadam, gozdne in travniške poti. Pohod, ki vsako leto poteka po drugem področju Kozjanskega parka je bil voden izven označenih poti. Pot sta pripravila planinska vodnika Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek Ivan in Cvetka Šalamon, pomagala pa jima je še prav tako planinska vodnica Ana Založnik.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij.

Vir in foto: Ivan Šalamon

polsi-stand-up-klik