Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek v znamenju buč, Pristava slovenske pesmi (foto in video)


bucarijada_podcetrtek_2015_1Zadnja oktobrska nedelja je v občini Podčetrtek minila v znamenju dveh že tradicionalnih dogodkov. Istočasno sta se pričeli tradicionalna bučarijada in sejem Dotik narave in glasbena prireditev Prijatli, zapojmo, naj pesem doni v Pristavi pri Mestinju. 

Bučarijada in sejem Dotik narave privabila številne obiskovalce
Tudi letošnja rdeča nit prireditve bučarijada, (organizatorji Društvo zeliščarjev Olimje, TIC Podčetrtek in Terme Olimia), so bile seveda buče, izdelki iz buč, hrana, pecivo in nepogrešljive čarovnice. V popoldanskih urah najdaljšega dneva v letu (zaradi premika kazalcev je bil dan dolg 25 ur) so se na trgu Vasi Lipa pričeli zbirati prvi obiskovalci.

Sončno nedeljsko popoldne so tudi letos izkoristili turisti in številne družine od blizu in daleč. Za njih so pripravili delavnico rezljanja in izrezovanja buč, na voljo so bile animatorke – čarovnice. Na bogato obloženih tržnicah izključno domačih ponudnikov je bilo možno degustirati in kupiti domače izdelke in pridelke. Za bučno juho so poskrbele članice Kmečkih žena Ajda.

bucarijada_podcetrtek_2015_5

Pred kamero smo povabili Faniko Šket iz Društva zeliščarjev Olimje, ki nam je predstavila dogajanje na letošnji bučarijadi. Prisluhnete ji lahko tukaj:

V Pristavi pri Mestinju nedeljsko popoldne ob poslušanju pesmi
V Večnamenski dvorani v Pristavi pa je nedeljsko popoldne minilo ob poslušanju pesmi. JSKD OI Šmarje pri Jelšah je tokrat prvič bdel nad sicer že tradicionalno prireditvijo “Prijatli, zapojmo, naj pesem doni v Pristavi”. Tudi letos je nastopilo 14 skupin (Vaški godci iz Andraža, Štefanski fantje, Vaške pevke Pristava, Ansambel Ga še ni blu, Fantje z vasi, Ljudski pevci in godci iz Kostrivnice, Ljudske pevke Ponikva pri Žalcu, Šentviških pet, VS Šentrog, Harmonikarji KD Dobje, Ljudska skupina Gallus, Pevke KUD Kristan vrh, Vaški kuharji in Ansambel Pomežik).

bucarijada_podcetrtek_2015_3

Prireditev je v prvi vrsti namenjena promociji in ohranitvi ljudske pesmi, na tovrstnih dogodkih pa se tudi srečajo številni ljudski pevci in godci iz drugih krajev Slovenije, ki prav tako ohranjajo ljudsko pesem ter tako izmenjajo izročila. Rdečo nit glasbenega popoldneva je vlekla povezovalka programa Mimica Kidrič.

Župan Peter Misja tudi tokrat raztegnil meh
Na prireditvi je skupaj z Vaškimi pevkami Pristava nastopil (zapel in zaigral na harmoniko) tudi župan Peter Misja. V kratkem nagovoru pred nastopom je izpostavil številne mednarodne nagrade in odlikovanja, ki jih je občina prejela v letošnjem letu (zadnjega je prejel minuli petek v Beogradu).

bucarijada_podcetrtek_2015_4

Pevkam se je zahvalil za povabilo k sodelovanju in se obenem opravičil, ker ga čas vedno preganja in igranju harmonike ne posveča ravno veliko časa. V spodnjem video posnetku lahko prisluhnete nastopu župana Petra Misje skupaj z Vaškimi pevkami.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, v kateri si lahko ogledate fotografije z obeh nedeljskih prireditev.

eH

severina-beli-konj-polsi-klik