Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob zaključku projekta Steklarstvo – izzivi prihodnosti (video)


steklarstvo_izziv_prihodnosti_1V četrtek, 24. septembra, je v Rogaški Slatini potekala zaključna konferenca projekta Steklarstvo – izzivi prihodnosti, ki je zasnovan na podlagi zaznanih težav na področju razvoja znanja za potrebe steklarske panoge.  

Predstavili so ga Alja Polenek iz Ljudske univerze Šentjur, mag. Klemen Žibret iz Steklarne Rogaška in Urška Marentič iz Centra RS za poklicno usposabljanje.

 

Dobre prakse iskali skupaj s tujimi partnerji
Zadnja leta je steklarstvo zaznamovala precejšnja negotovost, pa tudi vpis v steklarske poklice je praktično zamrl in Steklarna Rogaška se je spopadla s težavo pri pridobivanju svojega bazičnega kadra steklopihalcev in steklobrusilcev. Slednje je Steklarno Rogaška pripeljalo do tega, da je skupaj s partnerji iz Slovenije ter tujimi partnerji pristopila k projektu “Steklarstvo – izzivi prihodnosti” v okviru programa Leonardo da Vinci – Prenos inovacij.

V okviru projekta so slovenski partnerji v projektu (Ljudska univerza Šentjur (LUŠ), Steklarna Rogaška d.d., ki je pobudnica projekta in Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (CPI)), skupaj z nemškim, češkim in italijanskim partnerjem, razvili nacionalni poklicni kvalifikaciji (NPK) steklopihalec in steklobrusilec z uporabo prenosa inovacij in dobrih praks iz Nemčije, Italije in Češke.

steklarstvo_izziv_prihodnosti_2

Novi poklicni standardi – tudi za tiste brez izkušenj
Nastali so novi poklicni standardi na področju steklarstva, poleg načrtovanih še standardi na nižjem nivoju, ki bodo omogočali vstop v programe ljudem, ki so se znašli na trgu dela in nimajo izkušenj. V steklarni je potekala pilotna izvedba obeh programov, od katerih vsak obsega po sedem modulov. Izobraževalna programa sta podlaga za pridobitev certifikata nacionalnih poklicnih kvalifikacij za steklopihalca in steklobrusilca.

Urška Marentič iz Centra RS za poklicno usposabljanje je izpostavila, da bodo s programi, ki jih sicer mora potrditi še ministrstvo za izobraževanje, primerni tako za tiste, ki že imajo izkušnje s steklarstvom kot za začetnike.

steklarstvo_izziv_prihodnosti_3

V bližnji prihodnosti bodo zaposlovali steklarje
Po besedah kadrovskega direktorja Klemna Žibreta v Steklarni Rogaška zaznavajo vedno večje potrebe po novih, čim bolje usposobljenih delavcih. Po napovedih bodo v prihodnjih letih v steklarni. ki je daleč največji proizvajalec kristalnega stekla v Evropi, potrebovali med 30 in 50 dodatnih delavcev. Steklarna Rogaška trenutno zaposluje okoli 900 ljudi-

Pred kamero smo povabili Aljo Polenek, v.d. direktorja Ljudske univerze Šentjur, dr. Andrejo Barle, državno sekretarko na MIZŠ in mag. Klemna Žibreta iz Steklarne Rogaška d.d., ki so nam zaupali svoje poglede in pričakovanja ob zaključku projekta Steklarstvo – izzivi prihodnosti. Prisluhnete jim lahko v spodnjem video posnetku.

eH

polovicka_celje_klik