Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Grad Podsreda gostil slovesnost ob 70-letnici UNESCO (video)


unescoNa gradu Podsreda so minuli konec tedna slovesno obeležili 70-letnico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco. Zbrane je nagovoril predsednik DZ Milan Brglez in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Mladi so v okviru dogodka razpravljali o izzivih 21. stoletja.

UNESCO – Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo – je bila ustanovljena leta 1945 z namenom razvoja »intelektualne in moralne solidarnosti človeštva« kot sredstva za izgradnjo trajnostnega miru. Unescovo pionirsko delo je pomagalo spremeniti način razumevanja med ljudmi in razumevanje planeta, na katerem živimo.

V zgodnejših letih je Unesco pomagal graditi šole, knjižnice in muzeje, ki so bili uničeni med drugo svetovno vojno, hkrati pa je služil kot intelektualni forum za izmenjavo idej in znanstvenega vedenja.

V letošnjem letu praznujejo 70. obletnico te pomembne organizacije.

 

Unesco pa je med drugim vodil gibanje za zaščito okolja in sprožil alarm glede krčenja biodiverzitete na tem planetu. S programom Človek in biosfera, ki je bil ustanovljen leta 1971, je Unesco iskal kompromis med porabo in ohranitvijo naravnih bogastev. To je bil prvi korak v smeri trajnostnega razvoja, so navedli.

Z namenom spodbude konstruktivnega vključevanja mladih v družbo Unesco je Mladinska platforma v okviru slovesnosti organizirala prvi Unesco mladinski vrh.

Mladi so se na konferenci pogovarjali o vlogi kulture za mlade, veščinah 21. stoletja, pomenu neformalnega izobraževanja in aktivni participaciji mladih. Izmenjali so si poglede o možnostih razvoja in vrednotenja mladinskih tematik ter jih v končni obliki mladinske iniciative predstavili političnim odločevalcem.

Pred kamero smo povabili direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršeniča, ki je povedal nekaj podrobnosti v zvezi z dogodkom.

eH

polovicka_celje_klik