Policisti znova poostreno nadzirajo hitrost

17. 8. 2015 21:35

images_slike3_ured10_splosno_policista ob sluzbenem voziluV Sloveniji in v večini evropskih držav bodo policisti med 17. in 23. avgustom 2015 vnovič izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti. Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno.

Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za povzročitev prometnih nesreč, kar žal potrjuje tudi letošnja črna statistika na slovenskih cestah. Do 17. avgusta 2015 je na slovenskih cestah življenje izgubilo 79 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta 63 (25 % več). Izmed vseh umrlih je kar 31 (v enakem obdobju lani 20) udeležencev umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 39 % vseh umrlih.

Znatno poslabšanje prometne varnosti beležimo po prvem juliju, saj je med 1. julijem in 16. avgustom letos umrlo 32 udeležencev (lani 13).

Policisti bodo zato poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč. Ob tem bodo ugotavljali tudi prekrške, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, neuporabo varnostnih pasov, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, in druge prekrške.

Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, pa kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,757 seconds.