Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključen projekt “Oskrba s pitno vodo v porečju Sotle” (foto in video)


vodooskrba_smarje_1Zadnji junijski dan je tudi pri vodohranu pri šmarski kalvariji potekala slovesnost ob končanju projekta “Oskrba s pitno vodo v porečju Sotle”. Večmilijonski projekt je sad uspešnega sodelovanja med občinami na območju razvojnega partnerstva Obsotelje in Kozjansko, občinami Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje.

Slovesnosti so se poleg šmarskega župana Stanka Šketa udeležili tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, županja občine Kozje Milenca Krajnc, župan občine Podčetrtek Peter Misja, župan občine Rogatec Martin Mikolič, številni svetniki, predstavniki podjetja OKP Rogaška Slatina in drugi. Gre za končanje projekta, katerega cilj je zagotoviti kakovostnejšo pitno vodo, zadostne zaloge vode in seveda manjše izgube. V petih občinah so od decembra 2013 do novembra minulega leta skupno obnovili in dogradili 66 kilometrov vodovodnih cevi, ob čemer je 700 občanov sploh prvič dobilo možnost priključitve na javni vodovod.

vodooskrba_smarje_3

Po majski slovesnosti ob zaključku del v Rogaški Slatini so dokončanje del pozdravili tudi v Šmarju pri Jelšah, ki je nosilka projekta. Na območju šmarske občine so tako zgradili nov transportni cevovod od vodohrana Šentjanž preko vodohrana Kamenik do vodohrana Vahčič v Šmarju, z odcepom do Sv. Štefana in preko Bodreža do Šentvida v dolžini 11.275 m. Na območju Sladke Gore in Belega potoka je zgrajeno 3.465 m novih cevovodov z novimi 30 m³ vodohranom in dvema razbremenilnikoma. Šmarski del projekta je stal približno 3 milijone evrov.

Ob odprtju so zapeli Obrtniški moški pevski zbor Šmarje, zbrane pa sta nagovorila tudi šmarski župan Stanko Šket in vodja oddelka za okolje in prostor Peter Planinšek.
Ob odprtju so zapeli Obrtniški moški pevski zbor Šmarje, zbrane pa sta nagovorila tudi šmarski župan Stanko Šket in vodja oddelka za okolje in prostor Peter Planinšek.

Ob Kalvariji pod Sv. Rokom  je zgrajen tudi nov vodohran kapacitete 250 m³, ob čemer so v celoti obnovili tudi obstoječega, ki je enake kapacitete. Popolnoma obnovljeno, s celotno zamenjavo hidromehanske opreme, je bilo tudi črpališče v Loki, ki lahko po novem prečrpa 33 litrov vode na sekundo. Vodja oddelka za okolje in prostor Peter Planinšek je ob tem dodal, da je pomembno tudi dejstvo, da so vsi novozgrajeni cevovodi iz duktilne litine, ki je poleg higienske neoporečnosti in mehanske elastičnosti tudi izredno trajna (vsaj 50 let).

V vseh novih in obstoječih objektih je vgrajena cevna oprema iz nerjavečega jekla. Omeniti velja še, da so pridobili kar nekaj kilometrov asfaltnih prevlek na odsekih občinskih cest, kjer vodovod poteka pod cestiščem. Izboljšala pa se je tudi požarna varnost, saj so na novih cevovodih vgrajeni številni hidranti.

vodooskrba_smarje_4

Občine so za celotno naložbo namenile okoli 12,5 milijona evrov, večino denarja so pridobile od Evropske unije in države, a brez težav ni šlo. Po besedah Petra Planinška država občinam še vedno ni nakazala približno 1,2 milijona evrov. Več o tem ter ostalih podrobnostih lahko prisluhnete  v spodnjem video posnetku, v katerem je Peter Planinšek tudi podrobneje predstavil projekt, ki so ga vse sodelujoče občine označile kot zgodovinskega. Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij.

 

eH

seminar-flavta-polsi-klik