Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja Požar v Medical centru Rogaška 2015 (foto, video)


vaja-medical-naslovnaNe samo Ljubljana, tudi Rogaška Slatina ima svoj nebotičnik, ki se v nebo pokroviteljsko dviguje prav sredi odprtega pogleda v Zdraviliški park.

Domačini mu pravijo Terapija, dandanes se uradno imenuje Medical Center in prijazni uslužbenci v njem skrbijo za zdravje in dobro počutje številnih domačih gostov in tujih turistov.

Ravno te dni stavba, bil je že skrajni čas, dobiva novo podobo in prav ob obnovitvenih delih se nesreče rade pripetijo.

POZOR, POŽAR!
To soboto je iskra preskočila v osmem nadstropju dvanajstnadstropne stolpnice in požar se je hitro razširil v tej etaži, plameni pa so vse bolj silili tudi v višja nadstropja. Tam je ostalo ujetih pet uslužbencev in obiskovalcev Medical centra, ki jim je ogenj preprečil evakuacijo po stopnišču izven stavbe. Srečno pa se iz stavbe ni uspelo rešiti še nekaj drugim osebam, ki so s potencialnimi lažjimi in težjimi poškodbami ostale neznano kje v objektu.

Ob tovrstnem vadbenem scenariju so svojo pripravljenost in usposobljenost tokrat preizkušale enote zaščite in reševanja iz občine Rogaška Slatina. Ob odgovornih za evakuacijo v Medical centru in njihovi ekipi za prvo pomoč so na mesto požara izvozila vsa štiri občinska prostovoljna gasilska društva, reševalci reševalne postaje Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, policisti Policijske postaje Rogaška Slatina, aktiviran je bil tudi poveljnik in štab Civilne zaščite občine, na pomoč pa vpoklicane tudi enote prve pomoči PGD Rogaška Slatina in šmarske izpostave Rdečega križa.

vaja-pozar-medical-2015-74
Gasilca PGD Steklarna Rogaška v košaro lestve vodita prvega rešenega iz 9. nadstropja Medical centra

GAŠENJE IN REŠEVANJE UJETIH IN POŠKODOVANIH OSEB
Pod vodstvom izkušenega vodje intervencije – poveljnika PGD Steklarna Rogaška Luke Bercka se je tako začelo reševanje z avto-lestvijo iz višine, skozi vhodna vrata je bil izveden notranji napad in gasilci so kmalu naleteli na prve poškodovane, ki so se bodisi pomikali proti izhodu, bodisi so težko poškodovani obležali na stopnišču in v etažah.

Izkazalo se je, da je lažje in težje poškodbe utrpelo 14 posameznikov, državljan ruske narodnosti pa na žalost svojega prijatelja Vasilija (imitacija) nesreče ni preživel. V nesrečo je bil vpleten tudi avstralski par, bolje rečeno žena, ki pa utrpela zgolj lažje poškodbe, kar pa ne pomeni, da gasilcem in reševalcem ni povzročila nemalo težav (video).

V dobri uri in pol so reševalne enote iz objekta uspele rešiti in oskrbeti vse ponesrečence.

vaja-medical-pp
Reševalci so nudili pomoč 14 poškodovanim osebam

ŠTAB CZ ZAPOSLEN Z NOVINARJI, TURISTI, OBČANI IN VELEPOSLANIKI VPLETENIH DRŽAV
Štab civilne zaščite Občine Rogaška Slatina je medtem vodil in koordiniral celotno zaščitno-reševalno akcijo. Ob logistični in drugi podpori vodji intervencije so se poveljnik CZ Roman Kropec in ostali ukvarjali z zbiranjem in podajanjem informacij o nesreči medijem, upravi za zaščito in reševanje, veleposlaništvom držav, iz katerih so prihajali pogrešani ob tem pa zagotavljali tudi podporo drugih služb in ustanov, ki so bile potrebne na terenu (psihologi, prevajalci, pogrebnik idr.).

vaja-medical-stab-cz
Občinski štab Civilne zaščite pri svojem delu, desno novi poveljnik CZ Občine Rogaška Slatina Roman Kropec.

VAJA USPELA, ENOTE POKAZALE VISOK NIVO USPOSOBLJENOSTI
Prve ocene vodstva vaje, povabljenih strokovnjakov, zunanjih opazovalcev, župana mag. Branka Kidriča  in ostalih, ki so si ogledali vajo, so bile zelo pozitivne. Pripadniki operativnih enot so na konkretnem primeru pokazali obilo znanja in izkušenj, pridobljenih v prejšnjih podobnih vajah ter seveda v realnih intervencijah ob nesrečah.

vaja-medical-postroj
Operativce je v postroju nagovoril tudi župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič

Seveda pa poglobljena analiza izvedbe vaje še sledi in bo v pisni obliki s strani vodij sodelujočih enot in služba podana v naslednjih tednih.

V spodnji fotogaleriji in video posnetku si lahko ogledate realističen prikaz vaje požar v Medical centru Rogaška 2015.

Fotogalerija (144 fotografij, med stranmi listajte spodaj):

.                                                                         -tukaj listate po straneh fotogalerije
t: R. Čakš, f: E. Horvat, v: K. Jančič