Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival vokalnih skupin Pop Rok Šmarje 2015 (foto in video)


pop_rok_smarje_2015_1Skoraj natanko leto dni po premiernem festivalu a cappella skupin se je v atriju šmarskega muzeja baroka odvil že drugi festival Pop Rok Šmarje. Približno osemdeset obiskovalcev je v prijetnem poletnem večeru prisluhnilo šestim vokalnim skupinam, ki so tudi letos postregle z zanimivim in razgibanim pevsko-zabavnim programom. Gostitelji prireditve so tudi tokrat bili člani domače vokalne zasedbe Amadeus.

Prvi so na oder stopili domačini in z refenom Falcove pesmi Rock me Amadeus odprli letošnji festival. Povezovalec programa in član vokalne skupine Oktet 9 Mato Žgajner je med drugim spomnil, da vokalna skupina Amadeus letos obeležuje že 16. obletnico delovanja in je bila med vsemi nastopajočimi “najstarejša” skupina. Obiskovalce so poleg uvodne navdušili še s pesmimi Black Bird, venčkom Vrček vina in Pesmi Slovenije.

Pred festivalom so se obiskovalci lahko malce okrepčali z žlahtno kapljico in pivom. Mate Žgajner je bil povezovalec programa, spodaj voklani skupini Amadeus in Musica Viva.
Pred festivalom so se obiskovalci lahko malce okrepčali z žlahtno kapljico in pivom. Mato Žgajner je bil povezovalec programa, spodaj vokalni skupini Amadeus in Musica Viva.

Da se že druga izvedba Festivala vokalnih skupin Šmarje lahko ponaša s predznakom “mednarodni”, pa so poskrbele članice vokalne zasedbe Musica Viva iz srbskega Samobora. Šest deklet, ki skupaj nastopa že desetletje in se ponaša s širokim glasbenim repertoarjem, se je predstavilo in občinstvo navdušilo s pesmimi No Pasaran, Bandiera rossa, Pišem pismo, tinta se mi proli, Love never felt so good, U tom Somboru in Hej Sloveni. Vokalna skupina Musica Viva je nastopila po vseh republikah bivše skupne Jugoslavije, tudi na Madžarskem in v Švici. Pred kratkim so nastopile s t.i. kraljem glasbene ekstravagance, krstiteljem turbo-folka in združitelja glasbenih slogov (jazz, funk, rock) in stand-up komedije, Rambo Amadeusom.

Za gosti iz Srbije pa so na oder stopili člani vokalne skupine Cantemus iz Žalca. Skupini, ki je decembra lani praznovala 14. obletnico delovanja, sta se pred kratkim pridružila dva nova člana, sedaj šteje osem članov, na festivalu so se predstavili s pesmimi Big Girls, Ko sem s teboj in All About That Bass.

Vokalne skupine Oktet 9 ni potrebno posebej predstavljati, v Šmarju so se med drugim predstavili s pesmimi All of Me, Da te ne poznam, da te ne zna.

Zgoraj: VS Cantemus in Oktet 9; spodaj: M.J.A.V. in Male malice.
Zgoraj: VS Cantemus in Oktet 9; spodaj: M.J.A.V. in Male malice.

Predzadnje so nastopile članice zasedbe M.J.A.V. Vokalno zasedbo štirih deklet, katerih začetnice imen naj bi tvorile ime skupine, so se predstavile, kot se najbolje znajo. Mlade in nabrite pevke pa med drugim prepevajo na porokah in različnih kulturnih dogodkih. O tem, da so res predane glasbi, priča Mašina odločitev, da je ponujeno službo profesorice glasbe raje zamenjala za petje in igranje na različnih odrih. Obiskovalce so med drugim razvajale s pesmimi Ko boš prišla na Bled in Virujem.

Zadnji so na oder stopili pretkani glasbeni mački, člani vokalne zasedbe Male malice. To slovensko vokalno zabavnoglasbeno skupino so pred sedmimi leti ustanovili štirje bivši pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič – Miha Ravnikar, Tadej Vasle, Gregor Zorko in Davor Zemljič. Gradivo črpajo iz bogate slovenske, jugoslovanske in svetovne glasbene zakladnice. Skrbno izbrane pesmi seveda priredijo po svoje, včasih do te mere, da oglati ritem novejšega popa preraste v swing, da iz valčka nastane bossa nova, primerek trdega rocka pa lahko zadiši po renesansi. Vse skupaj pa močno začinijo s humorjem, kar so še enkrat več prikazali v Šmarju.

pop_rok_smarje_2015_4

Festival so zaključili z zimzeleno Slovenija, od kod lepote tvoje, Terra promessa in še nekaterimi drugimi, ki so jih obiskovalci prepevali skupaj z vokalno skupino. Letošnji festival so zaključili s skupno zakusko v župnijski kleti, kjer so se nastopajoči družili z obiskovalci.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom vseh nastopajočih, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s festivala.

eH

juan-vasle-posli-klik