Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dolgove bi odpisala samo šmarska občina


pomoc ob dolgovihSredi julija so poslanci Državnega zbora  sprejeli Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov. Zakon bo omogočil upnikom in dolžnikom, da bodo sporazumno odpisali dolg brez davčnih posledic. Podjetja za odpisane dolgove torej ne bodo plačevala DDV-ja, posamezniki pa ne akontacije dohodnine. K sporazumu o odpustu dolga bodo upravičenci lahko pristopili do 31. oktobra 2015.

Podjetja in država bodo odpisovali eno leto stare dolgove oziroma dolgove, ki so nastali pred letom 2014.

Ukrepi, ki jih zajema Paket pomoči, so namenjeni socialno najbolj ogroženim, kar zagotavljamo s strogimi, preverljivimi kriteriji. Dolgovi se odpišejo tistim dolžnikom, ki so bili kadarkoli v obdobju med 1. 1. 2015 in 30. 6. 2015:

  • prejemniki denarne socialne pomoči ali
  • prejemniki varstvenega dodatka ali
  • prejemniki veteranskega dodatka ali
  • prejemniki otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali
  • prejemniki otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino.

Dodatno se dolgovi lahko odpišejo tudi osebam, ki so navedene v odločbah o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka.

Postopek odpisa bo preprost in enoten za vse. Prosilci bodo izpolnjen obrazec, ki bo objavljen 3. avgusta in dostopen na centrih za socialno delo, humanitarnih organizacijah Karitas, Rdeči križ ali Zveza prijateljev mladine Slovenije prinesli v podjetje, občino ali na davčno upravo. Podjetje, občina ali država bo v bazi preverila ali je prosilec oziroma prosilka upravičen oziroma upravičena do odpisa dolga. Največji znesek, ki ga država lahko porabi za odpis vseh dolgov, je milijon evrov. O višini odpisov ostalih dolgov pa bo določalo vsako podjetje posebej.

Na celotnem območju Kozjanskega in Obsotelja je h kampanji med 34 občinami trenutno pristopila samo občina Šmarje pri Jelšah, tako občine kot podjetja pa lahko pristopili do konca oktobra.

Med podjetji sta na seznamu trenutno: Elektro Celje in Elektro Celje energija.

Vse podrobnosti o pogojih za pomoč ob dolgovih, pomoč ob grožnji prisilne izselitve in pomoč prejemnikom socialnih transferjev so na razpolago na spletnem mestu: paketpomoci.si. Pomoč in informacije nudijo tudi na brezplačni telefonski številki 080 2002.

polovicka_celje_klik