Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku obeležili 130-letnico PGD Podčetrtek in prevzeli novo vozilo (foto in video)


130_letnica_pgd_podcetrtek_1Minulo soboto je bil Podčetrtek v znamenju slovesnosti, na kateri so obeležili 130-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Podčetrtek. Sicer deževni svečani popoldan se je pričel s slavnostno sejo PGD Podčetrtek, se nadaljeval s parado vozil skozi trg in se končal z osrednjo slovesnostjo in prevzemom vozila ter veselico z ansamblom Poljanšek.

Ogenj je spremljevalec človeštva že tisočletja, uporabnost energije ognja je neizmerna, neustavljiva, kot je bilo mnogokrat neustavljivo uničenje, ki ga je ogenj povzročil. V sodobnem času varovanje pred ognjem zdaleč ni edino delo, ki ga opravljajo gasilci. Zagotovo gasilce poleg tega zaznamujejo humanost, prostovoljstvo in solidarnost. V sled tega je gasilska organizacija najbolj množična organizacija, ki lahko v vsakem trenutku in povsod po Sloveniji, pa tudi izven njenih meja priskoči na pomoč, pomaga hitro, učinkovito, usposobljeno, z veliko znanja.

Zgodovina organiziranega gasilstva na Slovenskem sega v drugo polovica 19. stoletja, ko je nastalo prvo gasilsko društvo na Slovenskem in sicer požarna bramba iz Metlike, katere ustanovitev datira v september 1869. Že naslednje leto so bile ustanovljene požarne brambe v Laškem, Ljubljani in na Ptuju, leta 1871 v Mariboru, Celju in Krškem. Jože Peternelj, Franc Motoh, Žani Potočnik, Ivan Rajzinger, Jože Verbošek, Anton Kolar, Miha Fistrič, Jože in Jure Sovinc, Valentin Jurša, Anton in Miha Cvetič, Franc Zalokar, Ivan Mošet, Volavšek, Simental so bili pobudniki in ustanovitelji požarne brambe v Podčetrtku daljnega leta 1885. Nastanek in razvoj gasilstva v Podčetrtku je podrobneje opisana v biltenu, ki ga je Prostovoljno gasilsko društvo Podčetrtek izdalo ob častitljivem jubileju.

130_letnica_pgd_podcetrtek_2

Na slavnostni seji, ki jo je, prav tako kot ostale dogodke v okviru praznovanja 130-letnice PGD Podčetrtek, povezovala Sergeja Javornik, so po nagovorih in čestitkah domačih in številnih ostalih visokih gostov podelili kar 45 spominskih plaket ob 130-letnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Podčetrtek. Spominske plakete sta podelila častni predsednik PGD Podčetrtek Vlado Grobelnik in aktualni predsednik Jernej Kovačič. Na seji je zaigrala godba iz Desinića, šlo je za simbolno dejanje, saj je godba iz Desinića slovesno igrala tudi ob ustanovitvi požarne brambe v Podčetrtku leta 1885.

130_letnica_pgd_podcetrtek_3

Parada gasilcev in vozil od OŠ Podčetrtek po Trški cesti

Po končani slavnostni seji je sledila parada gasilcev in vozil. V njej so sodelovali:  častni ešalon Prostovoljnega gasilskega društva Podčetrtek, ešalon praporjev Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, gasilskih zvez Celjske regije in gostov, ešalon Gasilske zveze Celje, ešalon Gasilske zveze Laško, ešalon Gasilske zveze Radeče, ešalon Gasilske zveze Slovenske Konjice, ešalon Gasilske zveze Šentjur pri Celju, ešalon Gasilske zveze Vojnik-Dobrna, ešalon Gasilske zveze Zreče-Vitanje in šalon Vatrogasne zajednice Krapinsko-Zagorske županije  z gosti. Ob koncu pa se je predstavil še motorizirani ešalon Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, sestavljen iz petnajstih vozil.

Sobotnega praznovanja v Podčetrtku se je med drugim udeležil tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derling. V paradi je bilo 50 praporjev, 307 gasilcev iz 8 gasilskih zvez (tudi s Hrvaške) in 15 vozil. V ešalonu GZ Šmarje pri Jelšah pa je bilo 100 gasilcev.

130_letnica_pgd_podcetrtek_4

Osrednja slovesnost s prevzemom vozila

Vrhunec sobotnega praznovanja je bila zagotovo osrednja slovesnost s prevzemom novega vozila, ki se je odvijala pod šotorom pri podčetrteškem gasilskem domu. Po kratkem uvodu, pozdravih visokih gostov in slovenski himni, ki jo je zaigrala godba iz Desinića, so zbrane pozdravili predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Podčetrtek Jernej Kovačič, predsednica Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Pavla Kidrič, župan občine Podčetrtek Peter Misja, in podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derling.

Ob visokem jubileju pa je bil osrednji dogodek prevzem novega vozila, sodobnejše avtocisterno, katere nakup ne bi bil mogoč brez finančne podpore posameznikov, podjetij in društev. Pred samim prevzemom sta častni predsednik Vlado Grobelnik in predsednik Jernej Kovačič podelila donatorske plakete.

Tik pred zaključkom osrednje slovesnosti je župan Peter Misja ključe novega vozila slovesno predal predsedniku PGD Podčetrtek Jerneju Kovačiču, ta poveljniku Sašu Lipošku, ki ga je predal šoferju. Vozilo je blagoslovil domači župnik Jožef Rogač. Po nazdravljanju na novo vozilo je sledil odhod praporščakov in razpust enot, pričele so se priprave na zabavni del praznovanja z ansamblom Poljanšek.

130_letnica_pgd_podcetrtek_5

Pred kamero smo povabili predsednika PGD Podčetrtek Jerneja Kovačiča, ki nam je zaupal podrobnosti v  zvezi z novo avtocisterno. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

v/t/f: eH

Polovicka_poletni_tabori_kozje_iii_ii_termin