Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na predstavi na Prevorju


predstava prevorje 2015Še prejšnji teden je Ljudska univerza Šentjur v okviru Tedna vseživljenjskega učenja Ljudska univerza Šentjur organizirala ogled predstave »Guzaj in župnik«, ki ga je pripravilo kulturno društvo iz Prevorja. Na Prevorje je gledalce popeljal avtobus, predstava pa je potekala v prevorski osnovi šoli.

pri spomeniku guzeju prevorje 2015Člani kulturnega društva Prevorje so uprizorili igro, v kateri so na duhovit način prikazali iznajdljivost ljudskega junaka, razbojnika Guzaja, ko je ta oropal župnika ter se odkrito posmehoval in nastavljal orožnikom. Guzaj je močno zaznamoval območje Kozjanskega. Premožne ljudi je ustrahoval s svojimi roparskimi pohodi ter ukradeno dajal revežem. Pridobil je številne somišljenike in podpornike, ki so skupaj z njimi pleniil vse, kar je bilo dosegljivo.Igralci so s svojo uprizoritvijo navdušili gledalce.

Po končani predstavi je Marija Frece Perc obiskovalce popeljala v zgornje prostore šole, kjer se nahaja astronomski observatorij. Ta deluje pod strokovnim okriljem astronomskega društva Kosci iz Šentjurja. Kraj je idealen za opazovanje neba zaradi neprisotnosti svetlobne onesnaženosti, nizke stopnje hrupa in zračne onesnaženosti ter primerne nadmorske višine s precejšnjo odprtostjo v nebo.

Ob zaključku je obiskovalce navdušil še čudovit razgled s Prevorja in cerkev sv. Ane. Ogledali so si tudi leseno skulpturo Franca Černelca – Guzajev kip ter njegov grob na bližnjem pokopališču, ki je vedno skrbno urejen.

(S. T.)

polovicka_celje_klik