Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurjevo 2015 približali času Ipavcev (foto, video)


1-P4240095V Šentjurju že petindvajseto leto konec aprila poteka največja turistična in kulturna prireditev v občini. Šentjurjevo, kot so ga poimenovali, so letos poleg vsakoletnih dogodkov dopolnili z novimi vsebinami, ki so jih posvetili najznamenitejšemu šentjurskemu županu iz konca 19. stoletja Gustavu Ipavcu. Večdnevna prireditev, v katero je bilo vključenih več kot 20 društev in organizacij, je tudi letos množično obiskana. Osrednjega sobotnega dogajanja pa se je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor.

entjurjevo se je pričelo že v četrtek, 23. aprila, s slavnostno akademijo ob prazniku mesta Šentjur, kjer so podelili priznanja Mestne skupnosti Šentjur za leto 2015. Višek je večdnevna prireditev doživela v petek in še posebej v soboto, dogajanje pa se nadaljuje do 3. marca z zaključnim Jurijevem etno koncertom na Botričnici.

1-P4240135
Predsednik Mestne skupnosti Šentjur Jure Raztočnik, ki je zaslužen za gladek potek prireditve, je za čas Šentjurjevega podelil Gustavu Ipavcu ključ mesta Šentjur.

Organizatorji celotne prireditve Mestna skupnost Šentjur, Občina Šentjur in Razvojna agencija Kozjansko so letošnje Šentjurjevo želeli približati času županovanja Gustava Ipavca iz znamenite rodbine skladateljev ter zdravnikov iz Zgornjega trga. V tistem času je Šentjur namreč doživel razvoj in veliko sprememb, prav tako pa so Ipavci bili zaslužni za prebujanje narodne zavesti ter slovenske identitete med prebivalci tega območja.

Z letošnjo prireditvijo so obiskovalcem želeli približati tisti čas in takratno živahno vsakdanje življenje v Zgornjem trgu ter na takšen način ponovno oživeli dogajanje v starem mestnem delu. Za ponazoritev takratnega vzdušja je poskrbel lik Gustava Ipavca, ki je bil povezovalni člen dogajanja, upodobil pa ga je Luka Žerjav.

Obiskovalci so si lahko ogledali, kako je Zgornji trg zgledal nekdaj in kdo je živel v tamkajšnjih hišah. Pred hišami so namreč postavili table, na katerih so bile o dotični hiši napisane nekatere zanimivosti. Prav tako so v ta namen v Galeriji Zgornji trg opremili pivnico v starem stilu.

PETKOVO DOGAJANJE
Petkovo dogajanje se je pričelo s postavitvijo mlaja na tradicionalen način, ki ga je spremljal tudi Gustav Ipavec. Mlaj, ki priča o prihodu pomladi, je bil nekdaj pomemben sestavni del vsakega šentjurjevega. Po dolgem času so ponovno obudili to navado in ga postavili v Zgornji trg, s pomočjo prebivalcev Kamenega, Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Žusmu ter Konjerejskega društva Šentjur.

Za tem so v prireditvenem šotoru razglasili prejemnike Ipavčevih vin, ki sta jih podarila predsednik Vinogradniškega društva g. Jurij Malovrh in župan mag. Marko Diaci. Vino z imenom Benjamin Ipavec je prejel Martin Zdolšek, vino Gustav Ipavec je prejel Jurij Malovrh, vino Josip Ipavec pa Edvard Kolar. Vinogradniško društvo Šentjur je podelilo tudi priznanja za najboljša vina letnik 2014, priznanja za najboljši kruh je podarila predsednica Društva kmetic Mavrica ga. Martina Volarič, g. Jože Štiglic, predsednik komisije za ocenjevanje salam, pa je podelil priznanja za najboljše salame. Petkovo dogajanje se je zaključilo z največjim šentjurskim rock žurom ŠentRock, ki ga je že tradicionalno organizira Študentski klub mladih Šentjur.

1-P4240052Šentjurjevo je prireditev, kjer lahko svoje delo predstavijo različna društva, organizacije in posamezniki. Ravno to daje sami prireditvi dodatno vrednost. Kot je že v navadi, je sobotno dogajanje spremljal Šentjurjev sejem, kjer so razstavljavci na približno petindvajsetih stojnicah prodajali različne izdelke domače in umetnostne obrti, kulinarične dobrote ter vinske proizvode, čebelarske in medičarske izdelke ter mnogo drugega.

SOBOTNO DOGAJANJE – ŠENTJURJEVO OBISKAL TUDI PREDSEDNIK BORUT PAHOR
Že tradicionalno je zjutraj potekal Jurjev pohod, ki vsako leto privablja več pohodnikov; tokrat pa so njegovo traso še povečali. Dopoldne je bilo poskrbljeno za najmlajše, saj je pod kostanji potekalo Jurčkovanje, Mladinski center Šentjur pa je predstavil svoje nove družabne igre na temo lokalne kulturne in naravne dediščine. Društvo prijateljev mladine je poskrbelo, da so otroci bili deležni tudi gledališke igrice Ovčka na večerji, ki jo je izvedlo Družinsko gledališče Kolenc. Tudi tokrat si je njihovo predstavo ogledalo veliko število otrok.

1-P4250298V tekmovanju v kuhanju »Šentjurjeve kisle župe« so se letos pomerili nekateri izmed medijev: Val 202, Novi tednik in Radio Celje, Radio Štajerski val, Šentjur.net ter časopis Šentjurčan, ki je tudi prejel zlato žlico.

Največ obiskovalcev se je zbralo okoli 12. ure, ko je zbrane poleg župana mag. Marka Diacija in Gustava Ipavca pozdravil in obiskal predsednik RS g. Borut Pahor ter udeležencem kuharskega tekmovanja podelil šentjurske žlice.

Gustav Ipavec je obiskovalce popeljal v čas konca 19. stoletja v Zgornjem trgu tudi s ponazoritvijo gašenja požara s staro gasilsko črpalko v izvedbi Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur, starodobniki pa so pokazali in se zapeljali s starimi kolesi. Ljudske plese je prikazalo pet folklornih skupin iz občine Šentjur, in sicer Folklorno društvo Šentjur, Folklorna skupina Blagovna, Folklora 63, Mladinska folklorna skupina Lintvar in KUD Trta Dolga gora. Svoje delo pa je prav tako predstavilo Kinološko društvo Šentjur.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kaj pravi znameniti župan Gustav Ipavec o današnji podobi Zgornjega trga v Šentjurju.

V soboto popoldne so sledile Šentjurjeve igre, kjer se že tradicionalno pomerijo člani krajevnih skupnosti v občini Šentjur. V štirih zanimivih igrah so se letos pomerili člani Mestne skupnosti Šentjur, KS Vrbno – Podgrad, KS Šentjur – Rifnik, KS Blagovna in KS Grobelno. Pokal je prejela KS Vrbno – Podgrad. Prav tako pa je športno društvo Šentjurski korenjaki že šestič organiziralo tekmovanje v vlečenju vrvi. Tokrat so se pomerili Prekmurski štrki, Gamsi iz Sevnice in Šentjurski korenjaki. Šentjurčani so bili letos po dolgem času premagani in so zavzeli drugo mesto, prvi pa so bili Štrki, ki so tako prejeli tudi prehodni pokal Šentjurjevega.

1-dodelane fotke
Šentjurjeve igre

Sobotno dogajanje se je nadaljevalo s petnajsto Revijo narodnozabavnih ansamblov in pevcev občin Šentjur ter Dobje in zaključilo s Šentjurjevo veselico z ansamblom Veseli svatje.

Letošnja večdnevna prireditev se je tako približala staremu praznovanju Šentjurjevega in obiskovalcem prikazala, kako živahno je bilo nekdaj življenje v Zgornjem trgu. Celotna prireditev je potekala v duhu časa Ipavcev, dogodkov in možnosti za zabavo pa je bilo na »šentjurjevo soboto« veliko. Za obiskovalce je bilo dobro poskrbljeno, saj so postavili table in delili program z zanimivimi oznakami prizorišč. S prireditvijo, ki jo vsako leto sooblikujejo lokalna društva in organizacije, je tako bilo zadoščeno za različne okuse in generacije ljudi.

1-P4250224

V spodnjem video insertih si lahko ogledate kratke izseke dogajanja na »šentjurjevo soboto«, ki sta jih posneli Teja Peperko in Tanja Gobec. Prav tako pa vabljeni k ogledu fotogalerije s petkovega in sobotnega osrednjega dogajanja.


Oglejte si še 2 fotogaleriji z letošnjega Šentrjurjevega. Prvo je posnela T. Peperko, drugo pa T. Gobec

Fotogalerija št.2:

t,f,v,:Teja Peperko