Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik občine Kozje in slavnostna podelitev priznanj in grbov (foto,video)


DSC00342Pretekli petek, 17. april 2015, je v Večnamenskem centru Kozje potekala slovesnost ob prazniku Občine Kozje, na katerem so spomnili dosežkov preteklega leta ter izbranim občanom podelili priznanja in grbe.

Bil je 15. april davnega leta 1016, ko se je v zgodovinskih virih prvič omenil kraj Kozje. Zavoljo tega, so slednji dan izbrali za praznik Občine Kozje, katerega pa so letos slavnostno proslavili pretekli petek. Na dogodku je v svojem govoru županja Milenca Krajnc zbrane spomnila na uspehe preteklega leta 2014 ter pozvala k optimizmu in medsebojni povezanosti. »Delo nam mora biti osnova in spodbuda za boljše življenje,« je povedala.

Kot leta poprej je Občina tudi letos med svoje občane podelila priznanja in grbe. Prvo denarno nagrado je prejela krajevna organizacija Rdečega križa Buče, ki je ves čas svojega delovanja nesebično pristopala na pomoč vsem krajanom, predvsem pa skrbela za starejše prebivalce. Druga denarna nagrada je bila dodeljena PGD Kozje, ki so s svojo požrtvovalnostjo in hitrim odzivom znova in znova reševali občane pred nesrečami.

DSC00407

Bronasti Grb je prejel Jožef Senica, katerega širše poznajo kot odličnega kmetovalca. Danes se ukvarja z več panogami in sicer prašičerejo, govedorejo, poljedelstvom, vinogradništvom in gozdarstvom. Na svoji učni kmetiji predava tudi študentom kmetijskih fakultet.

Srebrni grb se je podelil Silvu Kovačiču, ki s svoje podjetje vodi  že 30 let. Kot donator in sponzor podpira dejavnosti športnega društva Zagorje, OŠ Lesično in FS Kozje ter letno skrbi za servisiranje gasilnih vozil PGD Zagorje.

Zlati grb je letos prejel Alojz Osojnik, občanom poznan predvsem s svojim aktivnim delovanjem v PGD Podsreda, katerega član je že od leta 1977. Med leti 1986 in 1995 je zasedel funkcijo poveljnika in znatno pripomogel pri napredku PGD-ja.

DSC00482Prvič pa so v Občini Kozje podelili tudi naziv častnega občana. Slednji je pripadal dolgoletnemu županu Kozjega, gospodu Dušanu Andreju Kocmanu. Tekom svojega življenja je bil prejemnik mnogih priznanj na področju obrambe, gasilstva in družbeno – političnega življenja.  O njegovi priljubljenosti med občani in o njegovi uspešnosti priča trikratni mandat in torej 12-letno županovanje v Kozjem. »Ni bil samo župan, bil je župan z dodano vrednostjo,« je povedala letošnja voditeljica.

Prireditev so popestrili z glasbenimi točkami šolarjev. Zbrani so tako lahko prisluhnili skladbam kot so Od višine se zvrti in Ne bodi kot drugi. Za konec so skupaj želeli posaditi lipo s sloganom »Človek posadi, čebela opraši« in s tem narediti dobro delo v prid narave. Žal jim je zagodlo vreme in tako jo bodo posadili v prihajajočih dneh. Namesto tega so skupaj prisluhnili vsem dobro poznani skladbi Čebelar, se podružili ob kozarcu vina in se posladkali z dobrotami deklet in žena društva kmetic Ajda.

Kristina Strašek