Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pod Donačko goro peli in igrali, v Rogatcu revija folklornih skupin (foto in video)


zapojmo_in_zaigrajmo_folklora_1Minulo, letos najtoplejšo soboto, so zaznamovali številni dogodki in prireditve. Obiskali smo dve prireditvi in sicer Zapojmo in zaigrajmo pod Donačko goro ter območno revijo odraslih folklornih skupin v Rogatcu. 

V vaško gasilskem domu Donačka Gora je popoldne potekala tradicionalna prireditev Zapojmo in zaigrajmo pod Donačko goro. Že vrsto let se na prireditvi v organizaciji Društva žena Donačka Gora predstavljajo pevci, skupine in posamezniki, ki igrajo na različne instrumente in pojejo. Letos so bili obiskovalci deležni desetih nastopov (posameznikov ali skupin), ki so se predstavili z dvema pesmima.

zapojmo_in_zaigrajmo_folklora_2

Prve so nastopile Ljudske pevke Deteljice, za njimi Folklorna skupina Uršula, nato 16-letna jodlarka Dolores Pušaver, za njo so se ob spremljavi Janija Pirša predstavile Ljudske pevke s Kristan vrha. Poleg omenjenih so nastopili še Franc Lesjak, Ansambel Pomežik, Planinski band, ob spremljavi očeta Danija Mia Šket, plesalke Rolly lady, zadnja pa sta obiskovalce navdušila Dino in Karla Miklaužič.

Vsi nastopajoči so od predsednice Društva žena Donačka Gora Milene Kovačič prejeli posebna priznanja in simbolični violinski ključ, ki jih bo spominjal na udeležbo.

Na območni reviji v Rogatcu kar osem folklornih skupin

zapojmo_in_zaigrajmo_folklora_3Po končani prireditvi pod Donačko goro pa se je v prostih Kulturnega doma Rogatec pričala območna revija odraslih folklornih skupin. Zbrane je pred dogodkom nagovoril župan občine Rogatec Martin Mikolič, ki se je najprej zahvalil udeležencem revije tudi v imenu ostalih županov sosednjih občin, nato pa še številnim krajanom, ki so se dogodka udeležili. “Iskrena hvala tudi vsem, ki se trudite za ohranjanje kulturno dediščine in ljudskega izročila in ste operativni pri prenašanju le-te, pa tudi vsem vodjam skupin in Leonidi Došler iz JSKD OI Rogaška Slatina za izpeljavo dogodka”.

Ljudski plesi so se po besedah napovedovalke in povezovalke programa Tamare But razvili sami in jih nihče ni izumil. Geografska in etnološka podoba slovenskega ozemlja je na splošno različna, kar pa ne velja za plesno izročilo po koreografskih značilnostih. Slednje je razmeroma enotno. Na Slovenskem so se torej skozi zgodovino pojavljale sorodne plesne oblike v neštetih variantah za izjemo veljajo Rezija, Bela krajina in Prekmurje. Je pa svoj pečat ljudskemu izročilu nedvomno odtisnila geografska bližina germanskih dežel. Slednje je zagotovo posledica dejstva, da so izročilo praviloma prenašali godci, ki so kot delavci “frentarji” in vojaki potovali po avstro-ogrski monarhiji, ki je tedaj obsegala dobršen del srednje Evrope.

zapojmo_in_zaigrajmo_folklora_4

Revije se je udeležilo kar osem skupin štajerskega območja in sicer KD Antona Stefanciosa Rogatec s plesom Pušlšank (vodja skupine Marko Avguštin), KD Blagovna s Spletom štajerskih plesov (vodja skupine Katarina Pavlič), Umetniško društvo FS Kozje s plesom Mož poseje repo (vodja skupine Tadej Amon), Folklorno društvo Šentjur s plesom Na zeleni trati (vodja skupine Eva Rožanc), Folklorno društvo Sveti Štefan s plesom Vasovanje (vodja skupine Marjana Braćko in Srečko Krajnčan), Društvo Skrinja – mladinska folklorna skupina Lintvar s plesom Pleš’mo po Štajersk’ (vodja skupine Anja Lavbič), KD Jakob Sket Mestinje s plesom Šranganje (vodja skupine Marinka Strašek) in Folklorno društvo Minerali Rogaška Slatina s plesom Janez in Micka ta sta lepi par (vodja skupine Katarina Šrimpf).

Območno srečanje v Rogatcu je spremljal tudi Marko Rus, strokovni spremljevalec srečanja, ki bo v naslednjih tednih podal mnenje o uvrstitvah skupin na morebitno srečanje na višjem nivoju.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem si lahko ogledate inserte vseh nastopajočih, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s prireditev Zapojmo in zaigrajmo pod Donačko goro ter utrinke z območne revije odraslih folklornih skupin v Rogatcu.

v/t/f: eH