Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov jedi 2015 v cerkvah župnije Šentjur (foto,video)


blagoslov_jedi_2015 (1)Velika noč je krščanski praznik, ob katerem se verniki spominjajo Jezusove smrti na križu in njegovega vstajenja v večno življenje. Tako kot vsako leto so bile tudi letos cerkve premajhne za številne vernike, ki so prinesli jedi k blagoslovu.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, Kristjani namreč na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa križali, tretji dan, torej na nedeljo pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za vernike praznik veselja in upanja, verjamejo namreč, da je Jezus s svojim vstajenjem prinesel upanje, za kristjane na vstajenje po smrti.

blagoslov_jedi_2015 (2)

Po tradiciji je na veliki petek strogi post, na soboto pa se po cerkvah opravi blagoslov jedi, ki se zaužijejo na veliko nedeljo ali bolje rečeno veliko noč, ko je Jezus vstal od mrtvih. Verniki k blagoslovu odnesejo kruh, meso, jajca, hren, vino, potico in številne druge jedi.

Enako je bilo tudi v cerkvah Župnije Šentjur, katere blagoslove smo obiskali v cerkvi v Šentjurju, pri Sv. Ahacu in v cerkvi na Primožu.

v/t/f: Dejan Hribernik